Premieră după 1989: PCR ar face majoritatea în Parlament

Un studiu sociologic publicat de IRES arată că 52% dintre români consideră că PCR era mai bun decât partidele actuale. Doar 20% dintre cei chestionați spun că au fost membri ai fostului partid comunist, înainte de 1989. Persoanele cu studii elemetare și medii au opiniile cele mai favorabile privind PCR.

Liderul comunist Nicolae Ceaușescu  era reevaluat de repondenți, în comparație cu politicienii actuali, dar nemulțumirea românilor nu se reflecta și în apreciarea PCR.

Potrivit IRES, 36% dintre români au o părere proastă despre partidele politice, iar 37% una foarte proastă. Doar 19% au o părere bună și foarte bună despre partide.

Partidele sunt asociate, aproape în exclusivitate cu termeni negativi, se arată în studiul publicat în premieră de revista Sinteza. ”Hoție/fur/escrocherie” este primul cuvânt care vine în mintea repondenților, când se gândesc la partidele politice. 

Majoritatea românilor cred că partidele ar trebui să facă o politică națională, scorul fiind dublu față de cei care cred că este necesară o politică pro-europeană (60% față de 30%). Două treimi dintre români preferă un politician independent față de 30% care doresc un politician afiliat unui partid politic. Studiul relevă, de asemenea, că la vot contează persoana, nu programul (51% față de 32%).

Ce români sunt de Stânga, ce români sunt de Dreapta

Se consideră de Stânga mai ales vârstnicii, persoanele cu studii elementare, cei din mediul rural și din Moldova. De Dreapta se consideră mai ales bărbații, tinerii și persoanele cu studii superioare. cei care se consideră de Centru se consideră sunt mai ales bărbați, cu vârsta între 36-50 de ani. 

Studiul IRES relevă însă confuzii majore în ceea ce privește orientarea politică, opțiunile celor care se declară de Dreapta fiind, în realitate îndreptate spre stânga și spre populism. Studiul concluzionează ”un deficit major de educație civică și politică a cetățeanului, cu percepții eronate despre ideologii, partide și pilonii unei democrații funcționale”. 

PNL este perceput ca un partid orientat spre Occident, față de PSD (31% față de 18), iar PSD este perceput ca orientat spre Moscova (32% față de 5%). Entuziasmul pro-european a fost temperat, iar naționalismul este în creștere, scrie Sinteza, după studiul realizat în 2 februarie pe un eșantion de 1.119 subiecți, reprezentativ la nivel național.

Citește și: Sondaj de ultimă oră. Mișcarea Populară pe primul loc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel