Ziua Franței. Iohannis, scrisoare către Macron

Sursă foto: Facebook Klaus Iohannis
Sursă foto: Facebook Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, o scrisoare omologului francez, Emmanuel Macron, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, în care a adresat felicitări şi urări de prosperitate poporului francez.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în mesajul transmis, preşedintele Iohannis a subliniat 'soliditatea şi consistenţa Parteneriatului Strategic dintre România şi Franţa, clădit pe valori comune şi pe cooperarea excelentă, atât pe plan bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi în forurile internaţionale'.

Aceste relaţii privilegiate, a menţionat şeful statului, sunt reconfirmate de vizita recentă în ţara noastră a preşedintelui Republicii Franceze şi discuţiile dense şi deosebit de constructive avute cu această ocazie. În context, preşedintele Iohannis şi-a exprimat întreaga disponibilitate de a acţiona pentru aprofundarea în continuare a relaţiilor dintre România şi Franţa, precum şi în direcţia promovării unui proiect european puternic, bazat pe unitate şi solidaritate. Şeful statului a evocat şi 'intensificarea notabilă a cooperării româno-franceze pe linie de securitate, pe fondul crizei generate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei'.

Totodată, preşedintele Iohannis a transmis mulţumiri pentru sprijinul semnificativ al Franţei în contextul măsurilor NATO de consolidare a securităţii pe Flancul Estic, şi în special în România, inclusiv din perspectiva deciziilor istorice adoptate la Summitul de la Madrid şi a anunţului privind creşterea prezenţei militare franceze în România.

Şeful statului a adresat felicitări omologului francez pentru eforturile deosebit de intense întreprinse de Franţa în acest an, în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, în scopul avansării agendei europene, într-o perioadă extrem de complexă pentru Uniune.

'Demersurile active ale Preşedinţiei franceze a Consiliului UE în direcţia facilitării unui răspuns coerent şi unitar al Uniunii la provocările curente, precum şi de avansare în paralel a obiectivelor strategice asumate anterior necesită toată aprecierea şi recunoaşterea', a subliniat preşedintele Klaus Iohannis. 

Citește și - Ciucă: Relaţia dintre România şi Franţa, la cel mai important nivel din ultimele trei decenii

Relaţia bilaterală dintre România şi Franţa este la cel mai important nivel din ultimele trei decenii, de când ţările noastre împărtăşesc iar aceleaşi valori şi principii, a transmis prim-ministrul Nicolae Ciucă, joi, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

'Ziua de 14 iulie are o rezonanţă deosebită pentru cetăţenii francezi şi pentru toate naţiunile libere şi democratice, care rămân ataşate principiilor Libertăţii, Egalităţii şi Fraternităţii. Pentru România semnificaţia este cu atât mai puternică. Alianţa solidă care leagă ţările noastre are ca fundament o prietenie ce durează de secole, izvorâtă din rolul Franţei şi al francezilor în formarea statutului român, dar şi de contribuţia în arte, ştiinţe, economie a românilor care au ales ca Franţa să fie a doua lor patrie.', a scris Nicolae Ciucă, joi, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

'Astăzi, relaţia noastră bilaterală este la cel mai important nivel din ultimele trei decenii, de când ţările noastre împărtăşesc iar aceleaşi valori şi principii. Parteneriatul Strategic, performanţa deosebită a Preşedinţiei franceze a Consiliului UE, componenta economică sunt argumente pentru a face şi mai puternică prietenia şi colaborarea noastră', a mai scris Ciucă.

Premierul şi-a încheiat mesajul cu o urare de la mulţi ani pentru francezi de Ziua Naţională şi pentru trăinicia prieteniei strategice dintre cele două ţări. 'Bonne Fete Nationale! ! Vive notre amitie strategique et notre Europe de la solidarite et de la cohesion!', a transmis Ciucă.

Citește și - 14 Iulie - Ziua Franței, sub semnul războiului. Macron va asista la parada militară

Franţa sărbătoreşte marţi Ziua Naţională prin tradiţionala paradă militară de 14 Iulie pe celebrul bulevard parizian Champs-Elysées, însă revenirea războiului la porţile Europei dă un caracter aparte acestei defilări, la care un loc de cinste îl vor avea ţările de pe flancul estic al NATO şi trupele franceze desfăşurate în această regiune, transmite joi AFP. 

Preşedintele Emmanuel Macron va asista în cursul dimineţii la parada de pe Champs-Elysées, înainte de a da la ora 13:10 GMT, la posturile France 2 şi TFI, primul său interviu televizat de când a fost reales în aprilie, într-un context politic intern complex după ce coaliţia sa a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională în urma alegerilor din iunie.

Tema defilării

Tema defilării din 2022 este 'Împărtăşim flacăra', o triplă referinţă la legătura armată-naţiune, la flacăra Rezistenţei întrupată de Hubert Germain - ultimul dintr-un grup de luptători decoraţi pentru că au ajutat la eliberarea Franţei de sub ocupaţie nazistă, decedat anul trecut -, şi la flacăra olimpică a cărei depozitară este Franţa până la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

6.300 de persoane vor participa

De altfel, medaliaţi olimpici şi paralimpici vor face parte din cortegiu. În total, în jur de 6.300 de persoane vor participa la parada din acest an, alături de 64 de avioane, o dronă, 25 de elicoptere, 200 de cai şi 181 de vehicule motorizate. Defilarea va fi deschisă de drapelele a nouă state invitate, majoritatea dintre ele vecine Rusiei sau Ucrainei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Trupe franceze desfăşurate recent pe flancul de est al Europei le vor însoţi. Franţa şi-a întărit considerabil misiunile de reasigurare în regiune de la începutul războiului.

Aproximativ 500 de soldaţi francezi au fost trimişi de urgenţă în România la sfârşitul lui februarie, în cadrul NATO, iar Parisul este pregătit să suplimenteze acest contingent la nevoie.

Franţa participă, de asemenea, la misiuni de reasigurare terestră şi aeriană în Estonia şi avioane franceze de luptă Rafale contribuie la apărarea spaţiului aerian polonez. Ţinând cont de războiul din Ucraina, dar şi de inflaţie, preşedintele Macron a anunţat o 'reevaluare' a legii de programare bugetară militară 2019-2025 pentru 'a ajusta mijloacele la ameninţări'.

Bugetul armatei va ajunge în 2023 la 44 miliarde de euro

Bugetul armatei va ajunge în 2023 la 44 miliarde de euro, însă conflictul de mare intensitate din Ucraina a scos la iveală carenţele armatei franceze, mai ales în materie de muniţii. Circa 125.000 de forţe de ordine au fost mobilizate în toată Franţa pentru a veghea la buna desfăşurare a sărbătorii naţionale, care va fi o ocazie pentru 'Vestele galbene' să manifesteze în capitală în cursul după-amiezii.

Focuri de artificii vor ilumina în cursul serii cerul Franţei

Focuri de artificii vor ilumina în cursul serii cerul Franţei, lovită de o caniculă puternică şi cu o mare parte a teritoriului ameninţată de incendii. Parada din acest an va prilejui şi expunerea noilor echipamente ale armatei franceze, precum vehiculul blindat de recunoaştere Jaguar şi vehiculul blindat de nouă generaţie Griffon. În schimb, elicopterul uşor Alouette şi avionul de apărare Mirage 2000C îşi vor face ieşirea din scenă.

Demonstrație aeriană

Demonstraţia aeriană, la care vor participa mai multe aparate europene, va include pentru prima oară drona Reaper, folosită în Sahel împotriva jihadiştilor. Spectacolul se va încheia cu un cântec compus special pentru această ocazie, intitulat 'France' şi interpretat de artista Candice Parise.

Preşedintele Macron le va vorbi apoi francezilor într-o discuţie televizată de 40 de minute, în care ar urma să fie abordată situaţia politică internă, agenda guvernului fragilizat de recentele alegeri legislative, măsurile ce vor fi luate pentru atenuarea consecinţelor economice şi sociale ale războiului asupra francezilor. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel