WikiLeaks: Trupele americane s-au aflat la câteva sute metri de casa lui Osama ben Laden în 2008

trupe americane
trupe americane

Forţele americane au fost staţionate la doar câteva sute de metri de complexul lui Osama ben Laden din Abbottabad în octombrie 2008, potrivit unor telegrame diplomatice, dezvăluite de WikiLeaks, relatează The Guardian în ediţia electronică.

Dezvăluirea că forţele americane s-au aflat atât de aproape de cel mai căutat terorist, în 2008, apare după ce materiale din dosarele deţinuţilor de la Guantanamo sugerează că Statele Unite au primit informaţii care le-au condus la ben Laden încă din 2008. Soldaţii americani urmau să efectueze antrenamente de „formare a formatorilor“ din cadrul unei unităţi militare federale a Pakistanului, Unitatea de Frontieră, de 70.000 de militari, transmite Mediafax.

Abbottabad găzduieşte Academia Militară Pakistaneză, care antrenează ofiţerii din întreaga ţară. Academia se află la doar câteva străzi distanţă de locul unde Osama ben Laden a fost depistat şi omorât.

Teorii ale conspirației: Moartea lui Osama bin Laden, film artistic, pregătit de ani de zile

Informaţia despre trupele americane este conţinută într-o relatare a unei întâlniri, la Washington, între adjunctul secretarului de Stat de la acea vreme, John Negroponte, şi ministrul pakistanez de Externe, Shah Mehmood Qureshi, în care au discutat despre cooperarea în domeniul securităţii şi îngrijorările din această ţară. După ce ambele părţi au căzut de acord că planurile de securitate se confruntă cu o lipsă de resurse, consilierul pakistanez pentru Securitate Naţională, Mahmud Ali Durrani, a indicat cooperarea în domeniul antrenamentului.

---

Geronimo, numele de cod al operațunii împotriva lui bin Laden

---

„Durrani a promis susţinerea Pakistanului faţă de formatorii de formatori americani pentru Unitatea de Frontieră care începe, în octombrie, la Abbottabad“, se arată în raport. Este posibil ca forţele americane să se fi aflat în oraş şi a doua oară, câteva luni mai târziu, potrivit documentului. „Din cauza ritmului lent al construirii, Durrani a adăugat că are îndoieli că (pregătirile pentru) un antrenament suplimentar permanent, la baza Warsak, vor fi finalizate până la următoarea repetare a antrenamentului, programat la începutul lui 2009“, se mai arată în raport.

„Durrani a mulţumit Statelor Unite pentru susţinerea (acordată) forţelor speciale pakistaneze, dar a solicitat antrenamente şi echipament suplimentare pentru ameliorarea capacităţii Pakistanului, citând în mod expres capabilitatea de împărtăşire a infromaţiei“, potrivit documentului. De asemenea, Abbottabad este menţionat în mod sporadic în cele aproximativ 250.000 de telegrame diplomatice. Aceste documente arată că oraşul a servit ca punct de distribuire de ajutoare ONU şi americane, în urma cutremurului care a avut loc în Pakistan în 2005.

Citeşte şi:

Osama bin Laden mort. Dar răul e deja făcut

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel