Violenţe de stradă la Gay Pride, la Belgrad - VIDEO

belgrade_battle
belgrade_battle

Grupări de extremă dreapta şi de ultraortodoxi sârbi au tranformat, duminică, defilarea Gay Pride de la Belgrad, într-un adevărat război de stradă, după ce au aruncat cu pietre şi sticle incendiare în poliţiştii care îi protejau pe cei participanţi la paradă. Forţele de poliţie au răspuns cu gaze lacrimogene, transmite BBC în ediţia online.

Aceasta este prima defilare Gay Pride din Belgrad, după cea din 2001, care a fost marcată de violenţe provocate de elemnte ultra-naţionaliste şi suporteri ai unor echipe de fotbal.  Defilarea de anul trecut a fost anulată, din cauza ameninţărilor proferate de reprezentanţi din aceleaşi medii.

În poliţişti s-a aruncat cu pietre, cocteiluri Molotov şi alte proiectile, după care protestatarii au fost luaţi cu asalt, în mai multe rânduri, fiind obligaţi să fugă.

Un grup necontrolat de protestatari a atacat sediul Partidului Democratic (DS), al preşedintelui Boris Tadici, provocând un incendiu, stins imediat. Alţii au aruncat cu pietre în direcţia sediului Partidului Socialist (SPS), din care face parte ministrul Afacerilor Interne.

Au fost constatate, de asemenea, numeroase jafuri.

Boris Tadici a condamnat violenţele şi a declarat că cei care se fac "vinovaţi vor fi arestaţi şi judecaţi". "Statul este pregătit să lupte împotriva huliganilor şi vandalilor care ameninţă securitatea cetăţenilor", a adăugat el.

La Strasbourg, secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjoern Jagland, şi-a exprimat "îngrijorarea" faţă de violenţele de la Belgrad, salutând atitudinea autorităţilor sârbe, care au permis desfăşurarea acestui Gay Pride.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel