Turcia: 186 de persoane reținute pentru legături cu rețeaua "Gulen"

 Procurorii turci au emis mandate de arestare pentru 92 de profesori şi alte 94 de persoane în trei operaţiuni distincte împotriva persoanelor suspectate de presupuse legături cu reţeaua predicatorului Fethullah Gülen, despre care guvernul de la Ankara consideră că a stat în spatele puciului eşuat din iulie 2016. 

Profesorii, care au fost vizaţi în cursul unei operaţiuni atât la Ankara, cât şi în alte 19 provincii au lucrat în şcoli 
anterior închise pentru presupuse legături cu reţeaua predicatorului Fethullah Gülen, autoexilat în SUA. 

Într-o altă operaţiune, efectuată la Konya, în centrul Turciei, precum şi în alte 42 de provincii, autorităţile au emis mandate de arestare pentru 84 de persoane suspectate de legături cu reţeaua amintită. 

Potrivit Anadolu, poliţia turcă a reţinut opt membri ai reţelei lui Gulen şi este în căutarea altora doi într-o a treia operaţiune desfăşurată la Mersin şi în alte patru provincii din sudul ţării. 

Puciul din 2016 

Ankara susţine că reţeaua predicatorului Fethullah Gülen s-a aflat în spatele loviturii de stat eşuate din vara anului 2016, în care şi-au pierdut viaţa 250 de persoane. 

Peste 50.000 de persoane au fost încarcerate şi alte 150.000 concediate sau suspendate din armată, şcoli şi instituţii publice într-o campanie de represiune declanşată după puciul eşuat. 

Criticii regimului de la Ankara susţin că preşedintele Recep Tayyip Erdogan foloseşte puciul eşuat ca pretext pentru a scăpa de disidenţă. Însă autorităţile afirmă că, dimpotrivă, sunt necesare măsuri stricte având în vedere ameninţările de securitate cu care se confruntă Turcia, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel