Summit Coreea de Nord. Coreea de Sud, pas înapoi. Anunț de ultimă oră

Şefa diplomaţiei sud-coreene a declarat miercuri că situaţia privind drepturile omului în Coreea de Nord nu va fi probabil abordată în timpul summitului intercoreean, după ce Phenianul a criticat susţinerea exprimată de Seul pentru o rezoluţie a ONU, informează AFP.

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, şi preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, ar urma să se întâlnească în 27 aprilie pentru un summit, eveniment rar, într-o zonă demilitarizată ce divizează peninsula, acolo unde a fost semnat armistiţiul înainte de sfârşitul războiului din Coreea (1950-1953).

Marţi seara, mass-media de stat nord-coreene au condamnat Coreea de Sud pentru 'jocul său dublu suspect', după ce Seulul a salutat, în martie, o nouă rezoluţie a ONU ce denunţă încălcările drepturilor omului în Coreea de Nord.

Asemenea tentative ar putea pune în pericol viitorul dialog, a avertizat Nordul.

'Este vorba de o provocare politică la adresa RPDC (Republica Populară Democrată Coreea) şi de un act intolerabil ce duce la răcirea atmosferei dialogului', susţine agenţia de presă oficială a Coreei de Nord, KCNA, într-un comentariu. 'Cu cine vor ei să aibă un dialog şi cu cine vor ei să amelioreze relaţiile dacă neagă demnitatea şi sistemul social al partenerului de dialog?', întreabă KCNA.

”Poziție de fermitate”

Şefa diplomaţiei sud-coreene, Kang Kyung-wha, a declarat că Seulul va menţine 'o poziţie de fermitate' împotriva 'situaţiei deplorabile privind drepturile omului' din Coreea de Nord, dar că perspectiva ca Moon să abordeze acest subiect în timpul summitului cu Kim Jong Un este puţin probabilă.

'Pentru a întări dialogul, vor fi abordate subiectele asupra cărora cele două părţi s-au pus de acord', a adăugat ea.

Situaţia privind drepturile omului în Coreea de Nord a fost puternic criticată de ONU. Această ţară, una dintre cele mai închise din lume, ar avea în jur de 120.000 de prizonieri politici deţinuţi în lagăre ce amintesc de regimul din gulagul sovietic, potrivit mărturiilor unor foşti prizonieri.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel