Substanțe toxice care trebuie recuperate din electricele și electronicele reciclate

Frigider
Frigider

Electricele și electronicele reprezintă o categorie a deșeurilor reciclabile care poartă prescurtarea „DEEE” și cuprinde orice echipament care se conectează la priză, are un cablu, baterie sau placă de circuit, ca de exemplu: frigidere, cuțite electrice, ceasuri deșteptătoare, dispozitive pentru sudură și jocuri video, aparatură medicală și distribuitoare automate.

DEEE au un grad ridicat de reciclare-reutilizare, între 85-90%. Peste 30% dintre românii din mediul urban dețin în gospodării echipamente electrice și electronice defecte (DEEE) și aproximativ 25% au becuri nefuncționale.

Românii păstrează în locuințe DEEE-urile cu intenția de a le repara (25%), pentru că nu știu ce ar putea face cu acestea după scoaterea din uz (25%), pentru că nu au avut timp să se ocupe de ele (21%) sau din cauză că nu există facilități de debarasare în zona în care locuiesc (11%).

Majoritatea gospodăriilor din mediul urban din România sunt dotate cu aparate electrice și electronice, precum frigider (98,8%), mașină de spălat (96,8%), televizor (98.8%), aspirator (93%), computer/laptop (77%) sau becuri economice (70%). Majoritatea produselor electronice sunt utilizate în medie patru ani în gospodăriile din mediul urban din România.

Substanțe toxice care trebuie recuperate:

1. Deșeurile electrice și electronice conțin substanțe toxice precum freonul (CFC, HFC, HCFC) care degradează stratul de ozon și are un impact de încălzire globală ridicat. De asemenea, substanțe ignifuge bromurate, care pot produce tulburări de memorie sau pot afecta funcționarea normală a glandei tiroide și a sistemului hormonal în cazurile de expunere pe termen lung; PCB – compuși bifenili policlorurați (se regăsesc în aparatele mai vechi, fabricate până în 1987, și afectează ficatul, sistemul imunitar, tubul digestiv, glanda tiroidă și altele); mercur (afectează sistemul nervos și rinichii); PVC – material plastic cu conținut de clor, utilizat în unele electronice și pentru izolarea cablurilor (procesarea necorespunzătoare (prin ardere) determină emisii de dioxine și furani care sunt foarte persistente în mediu și sunt cele mai toxice substanțe după materialele radioactive).

2. Deșeurile electronice conțin 7% din rezerva totală de aur. De asemenea, mai conțin și argint, platină și metale rare precum antimoniu, beriliu, indiu, galiu, scrie Hartareciclării.ro.

VEZI ȘI: Pepenele, cu semințe albe, care provoacă sete. Ciuhodaru: Cancerul din farfurie trebuie să dispară!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel