Război comercial. Consilierul lui Trump recunoaşte riscurile

Scutaru Cristina / 04 iun 2018 / 09:47 Salveaza PDF Comentarii
Donald Trump
Descriere foto: Donald Trump

Principalul consilier economic al preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, a recunoscut, duminică, că disputa comercială dintre Statele Unite şi aliaţii lor ar putea avea consecinţe asupra economiei americane.

Dar el a descris criticile prim-ministrului canadian Justin Trudeau drept exagerate după ce acesta a considerat ca 'insultător şi inacceptabil' argumentul oficial al Washingtonului potrivit căruia noile tarife americane au drept scop apărarea securităţii naţionale a ţării.

'Cred că a reacţionat excesiv', a declarat Larry Kudlow duminică la canalul Fox. 'Nimeni nu neagă că este prietenul şi aliatul Statelor Unite. Dar trebuie să ne protejăm', a adăugat el. Kudlow a admis că este posibil ca diferitele tensiuni comerciale să apese asupra creşterii economice puternice americane. 'Nu neg' acest lucru. 'Trebuie urmărit'. Dar el a considerat că deciziile lui Trump au drept scop să reformeze un sistem de comerţ internaţional subminat de cei care trişează.

Liderii G7 se vor întâlni săptămâna viitoare în Quebec

'Nu e vina lui Trump. Este vina Chinei, a Europei, a lui Alena. Este vina celor care nu doresc schimburi comerciale, tarife vamale şi protecţii reciproce. Trump reacţionează la decenii de abuzuri', a spus el. Ministrul afacerilor externe al Canadei, Chrystia Freeland, a avertizat la canalul american CNN că politicile protecţioniste nu funcţionează: 'Aceasta este lecţia din anii 1920 şi 1930'.

'Chiar sper că oamenii vor avea timp sa înveţe din istorie şi nu ne vom mai întoarce la toate astea', a spus ea. Statele Unite persistă în confruntarea cu partenerii lor, inclusiv din G7, lovindu-le industria de oţel şi aluminiu. Izolarea SUA a fost izbitoare la reuniunea G7 a miniştrilor de finanţe, încheiată sâmbătă în Canada cu un protest unanim al principalilor aliaţi ai Washingtonului, care i-au cerut lui Donald Trump să revină asupra deciziei sale de a le impune tarife vamale.

[citeste si]


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27