Preţul aluminiului s-a prăbuşit în SUA. Care a fost cauza

Preţul aluminiului s-a prăbuşit după ce SUA au ridicat sancţiunile împotriva gigantului rus Rusal.

Sancţiunile impuse companiilor aparţinând miliardarului rus Oleg Deripaska, inclusiv cele care vizau producătorul de aluminiu Rusal şi firma mamă En+, vor fi ridicate de Trezoreria SUA. Anunțul a prăbuşit preţul aluminiului la cea mai redusă valoare din ultimele 16 luni, informează Reuters.

Pe de altă parte, acţiunile Rusal, al doilea mare producător mondial de aluminiu, au atins cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni. În luna aprilie a acestui an, Trezoreria SUA a impus sancţiuni împotriva lui Deripaska, Rusal, En+ şi a altor companii la care miliardarul rus deţine acţiuni, citând 'acţiunile maligne' ale Rusiei, ceea ce a provocat turbulenţe pe piaţa mondială a aluminiului. Însă după lobbyul guvernelor europene, Washingtonul a decis să amâne punerea în aplicare a sancţiunilor şi a demarat discuţiile cu echipa lui Deripaska cu privire la eliminarea firmelor Rusal şi En+ de pe lista companiilor sancţionate. În schimb, Deripaska va fi vizat în continuare de sancţiunile americane.

Suspendarea tranzacționării la bursă, eliminată

Acţiunile Rusal au crescut cu până la 26,8% joi, atingând cel mai ridicat nivel de după luna aprilie, când au fost anunţate sancţiunile. 'Aceste companii s-au angajat să reducă în mod semnificativ participaţia deţinută de Deripaska precum şi controlul exercitat de acesta', a informat miercuri Trezoreria SUA într-un comunicat de presă, precizând că sancţiunile vor fi ridicate în decurs de o lună. Conform acordului convenit de Oleg Deripaska cu Trezoreria SUA, oligarhul rus îşi va reduce participaţia la En+ şi Rusal până sub pragul de 50%. În plus, consiliile de administraţie ale En+ şi Rusal vor fi restructurate astfel că jumătate din boardul En+ va fi compus din cetăţeni americani sau britanici, în timp ce actualul preşedinte al consiliului de administraţie va demisiona din funcţie.

Citește și: SUA. Senatul, lege în premieră

Grupul Rusal, al doilea mare producător mondial de aluminiu după grupul chinez Hongqiao, a salutat decizia autorităţilor americane şi a anunţat că va continua să facă tot ceea ce este necesar pentru a reveni la condiţii normale de lucru. La rândul său, bursa londoneză London Metal Exchange a anunţat că va elimina suspendarea de la tranzacţionare impusă aluminiului produs de Rusal, după ce sancţiunile americane vor fi ridicate.

Citește și: UE condamnă intervenţia rusă împotriva navelor ucrainene, dar nu ia în calcul noi sancţiuni



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel