SUA. Senatul, lege în premieră

Senatul american a adoptat miercuri, cu unanimitate de voturi, după un secol de tentative eşuate, un proiect legislativ prin care linşajele - execuţiile sumare devenite simbolul trecutului rasist al Statelor Unite - sunt declarate infracţiuni federale.

Proiectul legislativ, cu o puternică încărcătură simbolică, a fost iniţiat de trei senatori de culoare - doi democraţi şi un republican - la începutul anului. Adoptarea propunerii a reprezentat 'un moment frumos şi semnificativ' pentru Senat, a comentat Cory Booker, senator de New Jersey considerat un posibil candidat democrat pentru alegerile prezidenţiale din 2020. 'Avem posibilitatea să recunoaştem greşelile istoriei noastre, să aducem un omagiu memoriei celor care au fost arşi în mod brutal şi să lăsăm o moştenire pentru ca generaţiile viitoare să poată şti că, după 200 de tentative într-un secol (...) această adunare a făcut ceea ce era corect', a declarat el. Dacă legea va fi adoptată de ambele camere ale Congresului, linşajul va fi considerat de justiţia americană drept 'expresia supremă a rasismului' după Războiul de Secesiune.

Linșajul, crimă motivată de ură rasială

Linşajul va fi calificat de autorităţile federale drept 'crimă motivată de ură', o categorie de infracţiuni penale ale căror victime au fost vizate din cauza apartenenţei lor reale sau presupuse la un grup rasial sau la o religie, ori din cauza identităţii lor sexuale sau a unui handicap. În textul adoptat se menţionează că 4.472 de persoane, în majoritate de culoare, au fost victime ale linşajelor între 1882 şi 1968. Proiectul adoptat de Senat va fi supus votului şi în Camera Reprezentanţilor, care va trece sub controlul democraţilor în ianuarie 2019. Între 1920 şi 1940, într-o epocă în care linşajul era încă practicat, Camera Reprezentanţilor a votat de trei ori împotriva acestei practici, dar Senatul nu i s-a alăturat niciodată. În 2005, camera superioară a Congresului s-a scuzat pentru eşecurile din trecut.

USR: Legea finanţării partidelor politice, modificată în proporţie de peste 50 %

OUG Coduri Penale. Toader, explicații după întâlnirea cu Tăriceanu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel