Portugalia amenință cu folosirea dreptului de veto la CE

portugalia dc
portugalia dc

Prim-ministrul Portugaliei, Pedro Passos Coelho, a averizat, miercuri, că țara sa va folosi dreptul de veto pentru a bloca bugetul multianual al UE pentru perioada 2014-2020, dacă propunerea președintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, nu va fi supusă unei revizuiri.

"Suntem dispuşi să mergem până unde va fi necesar pentru a împiedica aprobarea unei astfel de propuneri", a declarat premierul în faţa parlamentului de la Lisabona, potrivit agenţiei EFE, citată de jurnalul.ro. Coelho spune că adoptarea propunerii preşedintelui CE "va afecta competitivitatea ţărilor care depun mari eforturi pentru a-şi reveni" economic.

Totuși, premierul lusitan susține că este dispus să negocieze la summit-ul de la Bruxelles forma finală a bugetului, flexibilitatea sa datorându-se importanței pe care o are un acord pe această temă. Pedro Coelho spune că bugetul ce urmează a fi dezbătut de liderii europeni pe 22-23 noiembrie necesită "o reducere a volumului finanțării," sperând că se vor evita tăierile "excesive" la anumite capitole care afectează în mod special Portugalia. Faptul că ar permite o reducere a bugetului european i-a adus critici premierului din partea opoziției, care îl acuză că pleacă la Bruxelles de la această premisă.

Portugalia se alătură și ea unor țări precum Italia, Franța sau Spania care resping propunerea lui van Rompuy. Președintele CE a schițat un program bugetar pentru perioada 2014-2020 care prevede tăieri de 75 de miliarde de euro.

Țara din peninsula iberică traversează cea mai gravă criză economică din istoria sa recentă, fapt ce a determinat-o anul trecut în iulie, să convină un plan de salvare cu FMI și UE, ce constă într-un împrumut de 78 miliarde de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel