ORDA sprijină Republica Moldova în vederea integrării europene

Mario De Mezzo
Mario De Mezzo

Cu ocazia zilei de 26 Aprilie, Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, o zi de o deosebită importanță, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) sărbătorește alături de toate celelalte state-membre ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) contribuția pe care acest domeniu o aduce inovației și creativității.

Anul 2022 este dedicat tinerilor și se desfășoară sugestiv sub genericul Proprietatea intelectuală și tinerii - inovând pentru un viitor mai bun. Tinerii de pe întregul mapamond, folosindu-și energia și ingeniozitatea, curiozitatea și creativitatea, contribuie la impulsionarea schimbărilor de care avem nevoie pentru a crea un viitor mai durabil.

Marcarea acestei zile constituie însă și un prilej de a exprima dorința ORDA în susținerea evoluției Republicii Moldova pe calea integrării europene și armonizarea legislației privind drepturile de autor și drepturile conexe cu aquis-ul european. În acest sens, ORDA, prin reprezentanții săi, va continua acordarea de sprijin, schimb de informații și bune practici pe subiecte punctuale de interes pentru Republica Moldova în vederea asigurării unui nivel de protecție și de respectare a drepturilor echivalente celor din Uniunea Europeană.

Între ORDA și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) există o îndelungată relație de cooperare, având semnat un Protocol de Cooperare, vizând intensificarea colaborării dintre cele două instituții în vederea asigurării unui cadru de natură a ocroti, dezvolta şi promova drepturile de proprietate intelectuală în regiune. De-a lungul timpului, au fost implementate în colaborare de către ORDA și AGEPI o serie de activități și proiecte, au avut loc numeroase vizite de studiu și lucru, participări la seminarii și conferințe, precum și întâlniri la nivel de conducere, organizate fie în România, fie în Republica Moldova.

Vezi și: Aeroportul din Tiraspol ar fi fost bombardat din drone

Astfel, ORDA își afirmă intenția de a organiza în scurt timp o masă-rotundă alături de reprezentanții AGEPI, având ca obiective identificarea direcțiilor și stabilirea priorităților de cooperare bilaterală şi planificare a unor activităţi concrete în domeniul protecției dreptului de autor și a drepturilor conexe.

Comuniunea de limbă și tradiții ale celor două țări, experiența României, ca stat membru al UE, sunt de un real folos Republicii Moldova, iar ORDA va sprijini în continuare crearea unui cadru juridic armonizat cu dispozițiile europene, inclusiv în ceea ce privește ultimele reglementări în domeniu, respectiv Directiva 2019/789 de stabilire a normelor privind exercitarea dreptului de autor și a drepturilor conexe aplicabile anumitor transmisii online ale organismelor de radiodifuziune și anumitor retransmisii ale programelor de televiziune și radio și Directiva 2019/790 privind dreptul de autor și drepturile conexe pe piața unică digitală.

ORDA continuă să susțină eforturile tuturor autorităților din domeniu și să le asigure de îmbunătățirea permanentă a activității noastre de zi cu zi. Vom continua să ne implicăm activ în apărarea intereselor legitime ale titularilor de drepturi deoarece dreptul de autor și drepturile conexe sunt un important motor al dezvoltării economice, culturale și sociale.

Cu deosebită considerație,

Mario-Lucian DE MEZZO
DIRECTOR GENERAL ADJUNCT





Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel