Noi țări în UE: Juncker a lăsat "în aer" țările balcanice

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a încheiat joi turneul de cinci zile în Balcanii Occidentali în cadrul unei întâlniri la Sofia cu liderii celor şase ţări balcanice aspirante la integrarea în Uniunea Europeană, relatează dpa. 

Reuniunea de la Sofia, găzduită de premierul bulgar Boiko Borisov, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, are loc după publicarea strategiei UE cu privire la modul aducerii regiunii Balcanilor, în care Rusia, China şi Turcia au de asemenea interese, mai aproape de blocul comunitar. 

Începând de duminică, Juncker a vizitat Macedonia, Albania, Serbia, Muntenegru, Bosnia şi Kosovo, repetând mesajul că fiecare dintre statele aspirante la integrarea în UE trebuie să implementeze reforme fundamentale - mai ales în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept - şi să soluţioneze conflictele bilaterale majore înainte ca ele să poată spera să adere la blocul comunitar. 

Problemele până la integrare 

Printre problemele menţionate de Jean-Claude Juncker se numără relaţiile Serbiei cu Kosovo, litigiile frontaliere, tensiunile etnice din Bosnia şi disputa asupra numelui între Macedonia şi Grecia vecină. 

"Dacă există o problemă de securitate în oricare dintre aceste ţări, atunci automat devine o problemă de securitate pentru UE", a declarat recent şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini. Ea a participat de asemenea la turneu alături de comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn. 

2025, termen vag 

Documentul privind strategia UE face o referire vagă la 2025 ca termen de aderare la blocul comunitar, Muntenegru şi Serbia fiind considerate cele mai avansate pe calea aderării la UE. Cu toate acestea, Juncker a subliniat că nu a fost promisă nicio dată. 

"Nu le-am oferit statelor care nici nu au început negocierile de aderare vreo dată de începere a discuţiilor. Nu mă interesează să stabilesc date în calendar ci mai degrabă substanţa negocierilor", a declarat el miercuri într-un interviu pentru Deutsche Welle, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel