Monica Macovei vrea Legea Ilicitului. Confiscarea, și de la cumpărători de bună credință

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat luni că directiva europeană privind confiscarea extinsă a averilor nu a fost transpusă nici pe jumătate în proiectul de lege aprobat de Guvern în şedinţa de vineri. 

'Nu s-au transpus definiţiile care sunt foarte importante, pentru că apoi directiva reglementează fiecare lucru pe care îl defineşte, cum ar fi bunuri, instrumente, instrumentalităţi, bani, valori, confiscare, terţi. Le defineşte într-un anumit fel şi apoi le reglementează în feluri diferite. La noi, de exemplu, instrumentele, produsele infracţiunilor şi bunurile sunt toate traduse prin bunuri', a declarat Monica Macovei la RFI.

Legea va acționa pe 5 ani în urmă

Potrivit europarlamentarului, Executivul trebuia să facă un prim capitol, care să facă parte din lege, cu definiţii. 'Directiva prevede ca noutate pentru România, în primul rând, principiul 'mergem după bani, trebuie luaţi banii înainte de orice', pentru că banii trebuie să se întoarcă acolo de unde au fost furaţi (...) Punctul cel mai important - confiscarea extinsă. Confiscarea extinsă prevede o combinaţie între dreptul penal şi civil şi anume: dacă ai prins persoana X că a luat mită 100.000 de euro şi judecătorul consideră că este vinovat, el îi va da o pedeapsă cu închisoare pe măsura celor 100.000 de euro. Acum, confiscarea extinsă merge mai departe şi spune aşa: dacă tu judecător l-ai condamnat pe X pentru mită, atunci te uiţi la toată averea lui, te uiţi la veniturile legale, ale lui şi ale familiei şi la tot ce are în realitate, nu numai pe numele lui, ci şi pe numele terţilor. E important să se dovedească, şi asta o vor dovedi procurorii, că acele bunuri aflate pe numele oricui sunt de fapt sub controlul celui aflat sub acuzare. Şi în aceste moment, dacă tu nu poţi face legătura, tu acuzat, între veniturile legal obţinute şi ce ai în realitate sub controlul tău, indiferent de numele pe care aceste bunuri, bani, valori sunt, diferenţa se confiscă. Se merge cu 5 ani în urmă. Asta a fost transpusă corect - se merge cu 5 ani în urmă', a spus Macovei.

Directiva spune clar: comportament ilicit!

Europarlamentarul a subliniat însă că, în loc de comportament ilicit, în proiect a fost scris 'activităţi infracţionale'. 'Confiscăm extins, adică dincolo de ce s-a făcut dovada penală şi te duci la închisoare eventual, s-a spus - confiscarea extinsă se aplică numai dacă se dovedeşte că bunurile nejustificate provin din activităţi infracţionale. Ori activităţi infracţionale înseamnă, pe româneşte, infracţiuni, în timp ce directiva spune clar comportament ilicit', a precizat Monica Macovei. Europarlamentarul a mai spus că între ilicit şi infracţional este 'o mare diferenţă'. 'Înseamnă încălcând legea, dar nu comiţând o infracţiune neapărat. De exemplu, înseamnă acumulând valori pe care tu nu ai cum să le justifici. Aşa cum Fiscul ar trebui să se ducă la foarte multă lume şi să întrebe: Dar de unde ai un Audi în faţă, sau un Mercedes, sau casa, pentru că tu ai un salariu mic? Adună toate veniturile familiei. Se prezumă că e un comportament ilicit. Este o enormă diferenţă şi va reduce cu mult confiscarea extinsă în România', a explicat Monica Macovei.

Confiscarea se va face și de la cumpărători de bună credință

Totodată, europarlamentarul a spus că directiva europeană are o noutate - confiscarea de la terţi, care nu a fost transpusă în legislaţia noastră. 'În România funcţionează principiul bunei credinţe, dintotdeauna. Dacă tu ai cumpărat o casă, un teren, o bicicletă, orice, neştiind că este furată sau că este confiscată, atunci eşti de bună credinţă şi statul nu ţi-o poate confisca. Ori, asta se schimbă acum. Statul este primul care trebuie să-şi recupereze datoria şi să nu uităm că statul şi banii statului suntem noi, iar păgubitul se întoarce împotriva celui care i-a vândut bunul furat şi se descurcă, îi face proces şi îşi ia banii înapoi', a mai spus Macovei. Întrebată cum vede proiectul de lege al Guvernului, Monica Macovei a spus că directiva europeană nu este transpusă nici pe jumătate. 'Nu este nici pe jumătate. Nu mai este nici pe jumătate. Şi mai este o problemă, unde iar directiva spune, iar transpunerea românească tace: cine pune în executare confiscarea? Că noi avem această problemă. Confiscă instanţele, în procedura asta normală de confiscare, dar nu se pune în executare. Directiva nu precizează cine, pentru că fiecare stat are un sistem. În alte state există agenţii private, care a doua zi ţi-a confiscat ce e de confiscat .... Eu m-am gândit pentru România că singura persoană interesată să ducă până la capăt o confiscare, adică să vadă banii confiscaţi, este judecătorul care a dat decizia definitivă de confiscare extinsă', a declarat Monica Macovei. Guvernul a aprobat, vinerea trecută, un proiect de lege de modificare şi completare a unor acte normative din domeniul penal, destinat transpunerii unor prevederi din două directive ale Uniunii Europene care vizează şi instituţia confiscării extinse. Proiectul elaborat de Ministerul Justiţiei va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel