Urmărește emisiunea live


Monica Macovei reacționează după decizia CCR

Într-un comunicat de presă, europarlamentarul Monica Macovei reacționează după motivarea dată astăzi de Curtea Constituțională.

"Toți specialiștii în drept penal știu că regulile de procedură penală nu retroactivează și nici nu sunt supuse principiului legii mai favorabile. De aceea, mă întreb de ce Curtea declară neconstituționale  interceptările, filajele etc făcute anterior acestei decizii, pentru că acestea  au fost constituționale la data la care au fost efectuate. Probele făcute cu suportul tehnic al SRI, anterior deciziei CCR, trebuie să rămână valabile, pentru că la data efectuării lor au fost constituționale, iar neretroactivitatea este un principiu constituțional. Acesta este principiul stabilității juridice în orice societate democratică, așa cum a decis CEDO în mod repetat", a precizat Macovei.

În ceea ce privește dosarele aflate în anchetă, acestea se vor închide "dacă interceptările sau alte mijloacele de supraveghere secretă sunt mijloacele de probă vitale sau fac legătura între probe de altă natură".

Europarlamentarul susține că ar fi bine ca echipamentele de supraveghere secretă să fie la Ministerul Public, în condițiile în care SRI nu le poate ceda, având nevoie de ele pentru activitatea privind siguranța națională.

"Trebuie să găsim un echilibru între respectarea drepturilor omului și reducerea criminalității. Într-o țară în care criminalitatea este ridicată, drepturile omului nu pot fi exercitate pe deplin. Trecerea de la o anumită regulă de procedură la alta nu se face în mod retroactiv. Trecerea de la o anumită regulă de procedură la alta nu se poate face peste noapte și cu efecte dramatice pentru lupta împotriva criminalității", a conchis aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel