Ministrul Ionuț Vulpescu, despre criza prin care trece politicul

Ministrul Culturii Ionuț Vulpescu trage un semnal de alarmă privind "reinventarea" scenei politice românești.

El spune că noile partide nu rezolvă criza prin care trece politicul la momentul actual. Ionuț Vulpescu vorbește despre noul PNL, dar și despre partidul Monicăi Macovei despre care afirmă că este "o metamorfoză a băsismului".

"O nouă iluzie își ițește capul în fotografia de familie a politicii românești. Este iluzia că "liberalizarea" accesului pe piața politică a noi partide rezolvă criza prin care trece politicul, și cu el, democrația, în România. Această iluzie, în loc să genereze schimbarea partidelor, o înlocuiește cu formarea de noi partide.

Este adevărat că această iluzie pleacă dintr-o realitate mai puțin discutată. Post-industrialul înseamnă, printre altele, fragmentare socială. Ar părea un proces logic ca fragmentarea politicii să urmeze fragmentarea socială. Nu este: până la urmă, indiferent de cât de fragmentată ar fi o societate, există un numitor comun al intereselor cetățenilor, în raport cu politicul. Interese pe care, până la urmă, orice partid sau alianțe de partide sunt obligate să le promoveze.

Elitele politice ar putea să aplaude această fragmentare, pentru că, într-un fel, le permite să scape de răspunderea care le incumbă în caz de proastă guvernare. Și le-ar ajuta să se eternizeze la putere, luând orice forme le-ar permite asta. Ce reprezintă, de fapt, M10, partidul Monicăi Macovei, altceva decât o metamorfoză a băsismului, care încearcă să scape de răspundere? Ce înseamnă noul PNL, dacă nu tot o fugă de răspundere, care să-i permită revenirea la putere fără balastul proastei guvernări din trecut?

Scena politică nu este o piață. De asta aplicarea principiilor pieței libere nu produce decât confuzie și false soluții", spune ministrul Ionuț Vulpescu.

VEZI ȘI: SURPRIZĂ. Banciu vrea să cumpere o publicație din România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel