Marilen Pirtea, PNL: Scandalul manualelor erodează credibilitatea sistemului

„În goana de zi cu zi după senzațional și propagandă ieftină se produc gafe și neglijențe ale funcționarilor din ministere, care sunt deresponsabilizați tocmai prin starea de haos creată în guvernarea PSD-ALDE, precizează deputatul PNL Marilen Pirtea. 

Așa se întâmplă și în cazul editării manualelor, subiect plasat de guvernanți într-un șir al controverselor, mai ales prin forțarea tipăririi acestora în regim de editură-monopol", consideră deputatul PNL Marilen Pirtea, Coordonator al Comisiei de Educație din PNL.

„Sute de mii de manuale de Geografie de clasa a VI-a conțin greșeli de conținut sau de formă. Iată care este nivelul erorilor de care se fac responsabili funcționarii din MEN angrenați în spirala haotică a tipăririi tuturor manualelor la o singură editură, unică, cu statut de monopol, Editura Didactică și Pedagogică, agreată în acest an de minister. Acești responsabili ministeriali ar trebui să înțeleagă faptul că erorile din manuale nu sunt doar simple greșeli izolate, peste care se poate trece cu vederea, ci contribuie din plin la decredibilizarea sistemului public de educație. Ca reacție la indignarea publică față de greșelile din acest manual, Editura Didactică și Pedagogică plasează vina exclusiv asupra autorilor manualului de Geografie și asupra evaluatorului științific. Nu se face însă nicio trimitere la responsabilitatea globală a editurii în astfel de cazuri regretabile și nici nu se precizează modul în care se pot corecta efectele generate în procesul didactic prin aceste informații greșite din manuale", afirmă deputatul Marilen Pirtea.

În Ministerul Educației funcționează un departament specializat ce este abilitat cu supervizarea editării manualelor din preuniversitar. Acest departament, Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), proiectează și coordonează sistemul național de evaluare și examinare a elevilor din învățământul preuniversitar și coordonează procesul de evaluare a manualelor școlare. Aici se află, prin urmare, funcționarii responsabili pentru erorile nejustificate din manuale. „Acești responsabili sunt obligați, măcar acum, să prezinte public un set de măsuri procedurale și de asigurare a calității evaluării manualelor propuse pentru tipărire și difuzare oficială în rețeaua școlară", subliniază Pirtea.

„Greșelile nu se iartă, se asumă și se repară! Avem întotdeauna obligația de a adopta cele mai eficiente proceduri pentru ca să fie filtrate complet eventualele erori din conținutul manualelor și să fie evitate astfel situațiile nedorite în care manualele oficiale se tipăresc cu greșeli flagrante", conchide deputatul PNL Marilen Pirtea, Coordonator al Comisiei de Educație din PNL.

Vezi si: Fiscutean, autor al manualului de Geografie cu erori: O lipsă de comunicare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel