Liderul comunist spaniol Santiago Carrillo a decedat la 97 de ani

santiago carrillo
santiago carrillo

Santiago Carrillo a reprezentat o personalitate importantă care și-a lăsat amprenta în politica spaniolă cu toate că a trăit în exil câteva zeci de ani. Liderul spaniol a reprezentat ultima figură publică care a luat parte la Războiul Civil.

Fostul lider al partidului Stânga Unită, Gaspar Llamazares, a declarat: " Eu cred ca Santiago a reprezentat mai mult decât o personalitate de stânga. O mică parte din istoria noastră îl pune în prim-plan, parte pe care eu o consider cea mai semnificativă în sens pozitiv, luând în considerare grandoarea sa, dar și greșelile pe care le-a făcut.", conform euronews.

Atunci când Francisco Franco a ajuns la putere în 1939, Carrillo a intrat în exil și a ajutat la organizarea rezistenței. În 1960 a devenit Secretar General al Partidului Comunist spaniol, poziție pe care a ocupat-o până în anul 1982. După moartea lui Franco din 1975, Santiago a revenit în Spania fiind membru fondator al Mișcării Comuniste Europene. În 1977  acesta a devenit membru parlamentar în cadrul primelor elecții democratice de la 1936 și până atunci.

Spaniolii cunosc faptul că liderul avea o afinitate pentru tutun, însă acest factor nu i-a afectat longevitatea și activitatea politică. Acesta s-a retras din viața politică în preajma vârstei de 90 de ani. În 2005 Universitatea Autonomă din Madrid i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel