Președintele României, Klaus Iohannis, a fost primit de omologul american, Joe Biden, la Casa Albă.
Update 4: Declarații Klaus Iohannis:
„În urmă cu puțin timp am avut, la Casa Albă, o întrevedere foarte bună cu Președintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe Biden.
Vizita coincide și cu un moment aniversar pentru România, s-au împlinit 20 de ani de când România a devenit stat membru al NATO. Anul acesta sărbătorim 75 de ani de la înființarea Alianței Atlanticului de Nord.
Am discutat cu Președintele Biden despre Parteneriatul Strategic dintre țările noastre, cum îl putem face mai puternic și cum îl putem aprofunda, astfel încât să răspundă provocărilor cu care ne confruntăm în acest context global extrem de complicat.
I-am mulțumit Președintelui Biden pentru contribuția substanțială a Statelor Unite la asigurarea securității României și a întregului Flanc Estic și, totodată, la recunoașterea rolului strategic al Mării Negre în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre, într-un număr sporit, reprezintă un factor de siguranță și stabilitate, nu doar pentru România, ci pentru întreaga regiune.
Președintele Biden și-a exprimat aprecierea deosebită față de eforturile consistente pe care România le face în beneficiul spațiului aliat și, totodată, pentru sprijinul continuu pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina spre piețele lumii.
Subliniez că tema securității nu este doar una strict militară, ci trebuie abordată într-un sens mult mai larg, deoarece de aceasta depind siguranța cetățenilor noștri și susținerea principiilor democratice pe care sunt fondate societățile noastre.
Atât România, cât și Statele Unite împărtășesc obiectivul de a întări relațiile bilaterale și lucrăm în acest sens în domeniul energiei – fiind cunoscută cooperarea strânsă pe care o avem în domeniul nuclear -, al industriei de apărare, în domeniul economic, al IT-ului, în inovare și cercetare, și, de fapt, lista este mult mai lungă.
Desigur, am abordat și problema admiterii României în programul Visa Waiver, aspect foarte important pentru toți cetățenii români. Obiectivul nostru este să îndeplinim toate condițiile pentru includerea în acest program și suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla în viitorul nu foarte îndepărtat.
Am discutat, evident, și despre pregătirea Summitului aniversar de la Washington din luna iulie a acestui an și despre obiectivele României acolo. Este important ca la această reuniune să reconfirmăm unitatea și coordonarea transatlantice. Pe lângă sprijinul constant și consistent pe care îl acordăm noi Ucrainei, este esențial să întărim în continuare postura de apărare și descurajare pe Flancul Estic și să avem o abordare consolidată în ceea ce privește securitatea la Marea Neagră.
Un subiect important în discuțiile noastre a fost, bineînțeles, Ucraina. România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar și i-am transmis acest lucru și Președintelui Biden. Prioritatea noastră comună, atât a Uniunii Europene, cât și a Statelor Unite, este aceea de a nu permite Rusiei să câștige acest război în Ucraina.”
Update 3: Președintele Klaus Iohannis a postat imagini pe X:
I had a very consistent discussion today in Washington, D.C., with @POTUS Joe Biden, at the @WhiteHouse, on the Strategic Partnership between Romania ???????? and the United States ????????, including cooperation on security, economic, and energy issues. pic.twitter.com/4wlMozkKxu
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) May 7, 2024
„Am avut o discuție foarte consistentă astăzi la Washington, D.C., cu președintele SUA, Joe Biden, la Casa Alba, privind Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite , inclusiv cooperarea pe probleme de securitate, economice și energetice”, a scris acesta în postare.
UPDATE 2: Declarații:
„Domnule președinte, bine ați venit. Ați depășit toate așteptările de acum 20 de ani când v-ați alăturat NATO. Vă mulțumim pentru toate lucrurile pe care le faceți ca parte a Alianței”, a spus Biden.
„Felul în care am reușit să garantăm securitatea popoarelor noastre, să ne crească economiile, arată că avem multe de discutat. Este important că am reușit să mergem mai departe să obținem rezultate foarte bune. Desigur vom discuta și obiectivele care ne rămân de atins. (...) Desigur, vom discuta și obiectivele care rămân de atins. Lucrăm la programul scutirii de vize, Visa Waiver, și sperăm să dea rezultate într-un timp destul de scurt. (...) Vom căuta soluții pentru a sprijini Ucraina, România are rezultate bune în sprijinul Ucrainei”, a declarat Klaus Iohannis.
FOTO: Reuters Marketplace
UPDATE 1: Joe Biden și Klaus Iohannis vor face declarații de presă la ora 21.30. Vom reveni, în acest articol, cu principalele declarații.
---
Primirea șefului de stat va avea loc la ora locală 20:30.
Vă reamintim că președintele României, Klaus Iohannis, se află într-o vizită de lucru la Washington, în cadrul căreia va fi primit azi, la Casa Albă, de către președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.
Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, această vizită va fi prilejul pentru discutarea unor teme prioritare ale agendei internaționale și bilaterale. Un loc important în dialogul dintre cei doi șefi de stat îl va ocupa situația din Ucraina și din bazinul Mării Negre, precum și întărirea securității în spațiul euroatlantic. Dialogul la nivel înalt va reprezenta o bună oportunitate pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și reconfirmarea relațiilor bilaterale privilegiate dintre cele două state, precum și a cooperării multisectoriale.
Vizita președintelui Iohannis în SUA va fi, de asemenea, un moment oportun pentru reafirmarea rolului României ca furnizor de securitate și actor activ în gestionarea crizelor internaționale, fiind respectat de către partenerii din cadrul Alianței Nord-Atlantice, conform Administrației Prezidențiale.
La această vizită oficială, președintele Klaus Iohannis va fi însoțit de ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.
În cadrul programului său din ziua de miercuri, președintelui Iohannis îi va fi decernat premiul "Distinguished International Leadership Award" pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.
Consiliul Atlantic din Statele Unite ale Americii a decis să acorde acest prestigios premiu președintelui României pentru anul 2024, recunoscând astfel cariera și rolul său de lider transatlantic și european, conform Administrației Prezidențiale.
Klaus Iohannis devine primul șef de stat european onorat cu această distincție în cei 24 de ani de la înființarea premiului.
Consiliul Atlantic este o organizație americană de prestigiu, de tip "think tank", înființată în 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaționale. Anual, Consiliul Atlantic acordă premii unui număr restrâns de personalități care reprezintă esența relației transatlantice și care au contribuit la consolidarea acesteia în diverse domenii, precum politică, economie, securitate și apărare, artă sau activități umanitare.
Dintre personalitățile distinse de-a lungul timpului cu premiul "The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards" se numără președinții Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) și George H.W. Bush (2009), vicepreședintele SUA Joseph R. Biden Jr. (2011) - actualul președinte al SUA, președinții Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) și Jose Manuel Barroso (2014), prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), cancelarul german Helmut Kohl (2009), prim-ministrul britanic Tony Blair (2008), precum și alți lideri de stat, de guvern sau de organizații internaționale de prestigiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu