Gigantul farma Novartis, scandal de corupție cu 3 miliarde de euro prejudiciu

Parlamentarii eleni au alcătuit o comisie de investigare a modului în care compania farmaceutică Novartis a umflat artificial prețurile, mituind 10 oficiali ai guvernului de la Atena. În centrul scandalului se află fostul ministru de Finanțe și actualul guvernator al Băncii Centrale, Yannis Stournaras, care este și membru al board-ului Băncii Centrale Europene.

Prejudiciul estimat în Grecia de scandalul prețurilor crescute artificial la medicamente este de 23 miliarde de euro, potrivit Bloomberg, dintre care 3 miliarde ar reprezenta doar ”partea” Novartis  Audierile guvernatorului Băncii Greciei vin la scurt timp după ce a fost reținut guvernatorul Băncii Letoniei, Ilmars Rimsevics, din cauza unor suspiciuni de corupție.

Cazul Novartis nu este limitat la Grecia, ci este parte dintr-un scandal mondial, producătorul elvețian fiind investigat pentru umflarea prețurilor la medicamente și vaccinuri în mai multe țări. Investigațiile au ajuns la oficiali importanți, fiind vizați doi foști premieri, un comisar european și mai mulți parlamentari. 

Antonis Samaras și Panagiotis Pikrammenos, foști premieri ai Greciei și comisarul pentru Imigrație, Dimitris Avramopoulos, au negat acuzațiile.

Potrivit presei occidentale, scandalul se va limita la declarații politice, întrucât mare parte din infracțiunile comise acum 10 ani s-au prescris. Gigantul elvețian a încheiat deja mai multe acorduri pentru stingerea urmării penale și plata unor amenzi cu autorități din SUA, China și Correa de Sud.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel