Finanțare universități. Marian Preda: Vouchere pentru elevi. Universitățile se vor bate pentru cei mai buni

Sociologul Marian Preda are o propunere interesantă pentru sporirea competivității universităților din România. El propune un mecanism de acordare a unor vouchere pentru cei mai buni elevi, care ulterior ar urma să le folosească la orice universitate din țară. 

"Să se aloce finanțarea nu către universități ci în mod direct către cei mai buni absolvenți de liceu din fiecare an conform rezultatelor generale sau/și pe domenii la examenul național de bacalaureat, pe principiul "finanțarea urmează studentul". Aceștia pot primi câte un vaucher de finanțare totală sau parțială a studiilor cu care să meargă la orice universitate din România pe care și-o aleg. O parte din finanțare poate merge, pe criterii combinate, sociale și de merit, către cei mai bine plasați absolvenți din zone defavorizate, către etnici romi etc. Astfel universitățile se vor lupta pentru cei mai buni studenți în mod corect, nu vor mai fi obligate să susțină partide, guverne sau numiri de miniștri pentru a-și primi finanțarea," a spus Marian Preda conform stiridiaspora.ro. 

Trecerea, etapizată 

"Desigur, trecerea de la un sistem de finanțare la altul se poate face treptat, într-un interval de 5 ani, prin reducerea succesivă în fiecare an cu 20% a finanțării pe universitate și creșterea corespunzătoare a finanțării pe student. Oricum și acum cele mai multe facultăți fac admitere pe bază de medie sau de note la examenul de bacalaureat așa că pentru elevi nu s-ar schimba mai nimic. Dacă vor exista facultăți care vor să dea în continuare examen de admitere (medicină, drept, etc) vor putea să o facă pentru a-și selecta studenții urmând ca pentru cei selectați plata studiilor să se facă potrivit sistemului general, cu vauchere sau cu bani.
Și pentru a scoate complet universitățile de sub controlul politic, în urma schimbării sistemului de finanțare, la cererea senatelor universitare, ele ar trebui să poată să se transforme din instituții publice subordonate unui ministru numit politic în fundații de utilitate publică independente juridic și economic.
Am avea astfel un sistem de învățământ superior bazat pe competiție și independent față de decidenții politici. Dar credeți că politrucii care țin în mână pixurile bugetare și vasalii lor vor asta?" a mai spus Marian Preda. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel