Expert rus: Fukushima a întrecut Cernobîlul în gravitate

NataliaMironova
NataliaMironova

Catastrofa nucleară de la Fukushima, în Japonia, este "mult mai gravă" decât cea produsă la Cernobâl, în Ucraina în 1986, a estimat vineri, de la Washington, un specialist rus în energie nucleară, transmite AFP.

Accidentul de la "Cernobâl a fost ca şi explozia unei bombe murdare. Noua bombă murdară este la Fukushima, iar ea implică şi mai mari costuri umane şi economice", a susţinut Natalia Mironova, inginer specialist în termodinamică ce a devenit unul dintre principalii adversari ai programului nuclear rus după catastrofa din 1986, informează Agerpres. "La Fukushima este mult mai grav decât decât la Cernobâl", a mai adăugat ea în faţa jurnaliştilor, estimând că accidentul nuclear nipon îl poate depăşi pe cel sovietic pe scara internaţională a gravităţii acestor accidente.

Considerat un accident nuclear de gradul 7, accidentul de la Cernobâl este cel mai grav accident nuclear din istorie. "Accidentul de la Cernobâl a fost de gradul 7 în contextul în care nu a fost implicat decât un singur reactor, iar întreaga catastrofă s-a derulat în interval de timp de doar 2 săptămâni. La Fukushima ne aflăm deja în cea de-a treia săptămână şi este vorba de patru reactoare implicate", a explicat expertul rus.

Agenţia niponă pentru securitate nucleară a evaluat gravitatea accidentului de la Fukushima la gradul 5 pe scara internaţională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel