Eugen Teodorovici, ministrul FInanțelor, vrea să extindă amnistia fiscală și asupra persoanelor fizice

Amnistia fiscală, anunțată în ședința de Guvern de miercuri, ar putea fi extinsă și la persoanele fizice cu datorii la stat la 30 septembrie 2015, a transmis, joi, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. 

"Ieri (miercuri — n. r.) a fost pe masa Guvernului un proiect de amnistie fiscală, contribuabililor persoane fizice și juridice care au de plătit dobânzi și penalități de întârziere (pentru taxe neachitate — n. r.) să le putem șterge penalitățile dacă își vor plăti până în martie 2016 principalul și dobânzile. Mai mult, nu mai cerem garanții pentru această eșalonare. Practic, cu această ștergere, firma poate participa la licitații. Este un imbold pe care vrem să îl dăm pieței. De asemenea, pentru cei care depun declarații rectificative până în martie 2016, la fel, penalitățile sumelor aferente nu se vor aplica. Eu încerc să mai adaug ceva — pe lângă penalitățile care se șterg și măcar o parte din dobânzi, până la limita costului pe care îl am atunci când eu mă împrumut din piață ca stat, să poată fi șterse", a declarat ministrul Eugen Teodorovici, citează Agerpres.

Ce prevede proiectul 

Potrivit proiectului menționat, contribuabilii cu datorii la stat la 30 septembrie 2015 vor putea beneficia de ștergerea penalităților de întârziere la plată dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiții, între care:

- achitarea restanțelor până în martie 2016;

- plata, până la 30 iunie 2016, a dobânzilor aferente restanțelor;

- depunerea, până la data înregistrării cererii de anulare a penalitaăților de întârziere, a tuturor declarațiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal;

Contribuabilul poate depune cererea de anulare a penalităților de întârziere până la data de 30 iunie 2016, inclusiv.

Un alt punct din proiectul de act normativ prevede anularea penalităților de întârziere datorate pentru diferențele suplimentare de plată declarate de contribuabili prin declarație rectificativă, cu scadență anterioară datei de 30 septembrie 2015, dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe criterii printre care și depunerea declarației rectificative până la data de 31 martie 2016.

[citeste si]

În prezent, pentru plata cu întârziere a obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat sau bugetelor locale, contribuabilii datorează dobânzi și penalități de întârziere ori majorări de întârziere, după caz. Penalitățile de întârziere sunt calculate ca procentaj din obligația principală în funcție de întârzierea la plata acestora față de scadență.

Facilitatea fiscală nu se aplică pentru obligațiile de plată rezultate din raporturile juridice contractuale (redevențe, chirii, dividende), cu excepția redevențelor miniere, a redevențelor petroliere și a redevențelor rezultate din contracte de concesiune, arendă și alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinație agricolă, încheiate de Agenția Domeniilor Statului.

De asemenea, facilitatea fiscală nu se aplică nici contribuabililor aflați în procedura insolvenței potrivit Legii nr. 85/2014 întrucât acești contribuabili se află sub un regim special în ceea ce privește modul de îndeplinire a obligațiilor de plată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel