Donald Trump, reforma imigraţiei, ameninţări de securitate

Donald Trump leagă reforma imigraţiei de ameninţările la adresa securităţii, într-o declaraţie făcută miercuri.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că actualul sistem de imigraţie slăbeşte securitatea SUA, alimentând o dezbatere deja tensionată în aceeaşi zi când administraţia sa a decis să aducă în faţa Curţii Supreme viitorul programului DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) de protecţie a 'Dreamers' ('Visătorii'), adică sute de mii de imigranţi ilegali care au sosit pe când erau copii în SUA, relatează France Presse.

În plină furtună politică după afirmaţiile insultătoare pe care le-a dezminţit privind imigraţia din anumite ţări, preşedintele american a încercat să reorienteze dezbaterea pe probleme de securitate, notează AFP. Potrivit unui nou raport elaborat de Ministerele Justiţiei şi Securităţii Interne, aproape trei sferturi din cei 549 de indivizi condamnaţi în cazuri legate de terorism internaţional după 9/11 s-au născut în străinătate, 148 dintre ei fiind naturalizaţi americani după sosirea lor pe teritoriul SUA.

Indivizi prezentând un risc pentru securitate

Potrivit aceluiaşi raport, sute de indivizi 'prezentând un risc pentru securitate' au fost blocaţi înainte de a sosi în SUA, în timp ce încercau să intre legal sau ilegal în ţară. Într-o postare pe Twitter marţi seara, Donald Trump a criticat din nou sistemul Loteriei Vizelor de acordare a 'cărţilor verzi' care permite beneficiarilor instalarea în SUA şi reunificarea familiei, subliniind că a prezentat Congresului reforme în favoarea unui sistem 'bazat pe merite'.

Afirmând că aceste statistici nu reflectă decât 'vârful aisbergului', ministrul justiţiei Jeff Sessions a indicat că există 'în acest moment, anchete legate de terorism împotriva a mii de persoane în SUA, între care sute care au venit aici ca refugiaţi'.

Donald Trump a denunţat săptămâna trecută un 'sistem judiciar nedrept' după decizia unui judecător din California de a bloca temporar abrogarea aşa-numitului program DACA, introdus de fostul preşedinte Barack Obama, care permite 'Dreamers' să lucreze şi să studieze legal în SUA. Marţi, Ministerul Justiţiei a anunţat că va contesta mai degrabă direct la Curtea Supremă decizia judecătorului din San Francisco, William Alsup, decât în faţa Curţii de Apel din California pentru a economisi timp.

Dar pentru criticii administraţiei preşedintelui Donald Trump, această decizie vizează mai ales de a aduce dosarul în faţa judecătorilor mai înclinaţi să decidă în favoarea sa.

'Anunţul de astăzi este ultimul dintr-o serie de acţiuni ostile îngrijorătoare împotriva tinerilor imigranţi din SUA', a reacţionat Lorella Praeli, responsabilă de politicile pentru migraţie în cadrul influentei organizaţii de apărare a drepturilor omului ACLU.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel