Ce spune Antonescu despre "pensionarea" lui Băsescu

Liderul PDL, Crin Antonescu, a comentat, vineri, în cadrul conferinței de presă pe tema „Stadiului absorbţiei fondurilor europene şi importanţa reformei regionale” și despre propunerea avansată de vicepreședintele PNL, Tudor Chiuariu, privind activitatea președintelui președintele României, după ce îi expiră mandatul. 

„Nu sunt partizanul interdicţiilor, nu se referă la Traian Băsescu chestiunea asta, deşi după ce s-a pus problema am văzut că l-ar putea afecta. Eu personal nu sunt deloc deranjat, temător sau preocupat de ipoteza că domnul Traian Băsescu ar face sau nu ar face politică după 2014”, a afirmat Crin Antonescu, citează r/News.

Președintele liberalilor a precizat că știe spiritul în care s-a făcut această propunere și că el, personal, nu și-a asumat-o. "Spiritul este următorul, preocuparea noastră de a construi condiţiile constituţionale ca preşedintele, indiferent cine ar fi acela să acţioneze ca un moderator care să fie desupra sau în afara partidelor politice. Să nu mai acţioneze partizan, e simplu”, a continuat Antonescu.

Constituțional este ce prevezi în Legea fundamentală

„Începe şi discuţia dacă este constituţional sau nu. Constituţional este ce prevezi în constituţie. Pentru că aşa de ce am limita dreptul unui om de a avea numai două mandate la preşedinţie. Când el a terminat al doilea mandat, nu mai e un cetăţean ca oricare altul, care ar putea să candideze şi el la un al treilea mandat?”, a explicat Crin Antonescu, deși, în opinia sa, ideal ar fi ca ideea ca șeful de stat să se retragă din politică la finalul mandatului să fie "așezată ca un fel de cutumă" .

„Ajuns în vârful piramidei politice, la magistratura politică supremă, după aceea să se ocupe de conferinţe de fundaţii, de formarea liderilor, de discuţii cu tinerii despre perspectivele ţării, cu asta sunt de acord. Nu mai poţi să te întorci să conduci partide după ce ai reprezentat şi ai condus o ţară. Cred că ar fi bine să se întâmple aşa, ideal ar fi să o aşezăm ca un fel de cutumă, cum e în America”, a mai susținut liderul PNL.

Ce ar face Antonescu la finalul de mandat de președinte

Într-o situație similară, Crin Antonescu nu-și face probleme privind viitorul. Întrebat ce va face la finalul mandatului său de preşedinte, liderul liberalilor a răspuns: „Ce să fac?… Altceva decât politică, în sensul partizan. Totuşi mai există ocupaţii pe lumea asta, credeţi-mă”, a conchis Antonescu.

Ce a propus Tudor Chiuariu

Vicepreşedintele PNL, Tudor Chiuariu, a declarat, miercuri, la finalul discuţiilor cu grupurile parlamentare că în cazul revizuirii Constituţiei este susţinută ideea revenirii la un mandat de patru ani pentru şeful statului şi interzicerea ocupării de demnităţi publice, după finalizarea mandatului.

"Le-am propus colegilor mei să avem un articol care să se refere expres la neutralitatea exercitării funcţiei de preşedinte, la interzicerea oricăror forme de partizanat politic şi la interdicţia de a ocupa, după finalizarea mandatului de preşedinte, de a face parte din partide politice, de a candida la alegeri şi de a îndeplini alte demnităţi publice, în sensul asigurării imparţialităţii. Pentru că dacă un preşedinte ştie că se întoarce în politică din timpul funcţiei, atunci va încerca să-şi... sperăm să nu fie cazul, dar uman va încerca să-şi creeze anumite avantaje politice din momentul în care e preşedinte şi el nu ar trebui să facă lucrul acesta", a susţinut Chiuariu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel