Urmărește emisiunea live


Ce ar însemna un război nuclear

Arme nucleare
Arme nucleare

După ultimele amenințări venite dinspre Coreea de Nord, harta țărilor care dețin arme nucleare a intrat în atenția presei internaționale. O analiză CNN, citată de Agerpres, arată că aproape 30 de țări din întreaga lume dispun de capacități nucleare.

Ţările care au cele mai multe focoase sunt SUA şi Rusia. Ambele state au capacitatea de a lansa arme nucleare pe cale terestră, aeriană şi marină.

STATELE UNITE

SUA au efectuat mai multe teste nucleare decât restul lumii la un loc. Este singura ţară care a folosit o armă nucleară în luptă, dar şi singura care are putere nucleară şi în alte ţări. Prin programul NATO de partajare nucleară, există bombe americane în Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia.

În decembrie 2012, s-a estimat că SUA deţin aproximativ 2.150 focoase operaţionale - arme care sunt desfăşurate sau ar putea fi desfăşurate în timp scurt. Un număr adiţional de 2.500 de focoase sunt considerate a fi de rezervă, iar încă 3.000 sunt casate şi aşteaptă să fie demontate, potrivit Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.

RUSIA

S-a estimat că Rusia deţine aproximativ 1.720 de focoase operaţionale, alte 2.700 sunt considerate a fi de rezervă, iar 4.000 sunt casate şi aşteaptă să fie demontate.

MAREA BRITANIE

Regatul Unit are patru submarine care transportă rachete nucleare, ele fiind singura cale prin care ţara poate lansa o armă nucleară. În 1998 a retras toate armele nucleare cu lansare aeriană, iar în prezent are 225 de arme nucleare.

FRANŢA

Franţa deţine al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume, după SUA şi Rusia. Astăzi, cele mai multe dintre cele 300 de focoase estimate ale Franţei sunt desfăţurate pe cele patru submarine nucleare ale sale.

CHINA

China continuă să-şi sporească arsenalul, întrucât în 2012 s-a estimat că deţine aproximativ 240 de focoase, dintre care 180 pot fi purtate de avioane sau rachete cu baza la sol. Restul sunt fie în aşteptarea demontării, fie sunt destinate unor submarine nucleare care nu sunt încă disponibile.

INDIA

În prezent are 100 de focoase operaţionale şi lucrează activ pentru a mări numărul lor. India are rachete pentru avioane şi cu baza la sol capabile să transporte încărcături nucleare şi intenţionează să adauge active navale la programul său nuclear.

PAKISTAN

Deşi nu are un mecanism de lansare cu bază pe mare, Pakistanul are capacitatea de a dota cu încărcături nucleare avioane şi rachete cu baza la sol. În prezent deţine 110 de focoase nucleare.

COREEA DE NORD

Deține mai puţin de 10 focoase în total. Experţii spun că ţara are plutoniu pentru aproximativ 10 focoase, dar se consideră că nu deţine tehnologia pentru a lansa arme.

ISRAEL

Capabilităţile nucleare ale Israelului nu au fost confirmate, dar Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani estimează că Israelul deţine aproximativ 80 de focoase în arsenalul său.

IRAN

În ultimul deceniu a existat o îngrijorare la nivel mondial privind programul nuclear al Iranului. Iranul a dezvoltat rachete balistice începând din anii 1980 şi are cel mai mare număr de rachete desfăşurate în Orientul Mijlociu, potrivit unui raport din decembrie 2012, elaborat de Serviciul de Cercetare al Congresului SUA. În prezent Iranul nu deţine arsenal nuclear.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel