Asociația ''15 noiembrie 1987'' cere retragerea Premiului ''Speranța'' acordat procurorului general Augustin Lazăr, pe care îl acuză de poliție politică și îl cataloghează drept un procuror de tip comunist, implicat în acțiuni represive. Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre o eventuală demitere a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general.
Reprezentanții Asociației 15 noiembrie 1987 spun că Societatea Timișoara, cea care i-a acordat acest premiu lui Augustin Lazăr, apără democrația și s-a manifestat de-a lungul istoriei ca un apărător al pozițiilor anti-comuniste, acesta fiind și temeiul cererii de retragere a premiului acordat lui Augustin Lazăr.
Aceștia susțin că Augustin Lazăr este cel care i-a respins de două ori cererea de eliberare condiționată a disidentului român Iulius Filip, iar această acțiune este considerată una de poliție politică și incompatibilă cu principiile Societății Timișoara.
Întrebat dacă vede o demisie a lui Augustin Lazăr sau o reacție de la Palatul Cotroceni cu privire la aceste acuzații, analistul politic Bogdan Chirieac este de părere că nici Palatul Cotroceni nu va veni cu vreo reacție, dar nici procurorii care au protestat pentru schimbarea legilor justiției.
Din nefericire, nu. Și nu văd nicio reacție nici din partea procurorilor care au făcut grevă pentru a nu se schimba legile justiției. Acolo erau adânc în inimă loviți, dar faptul că au drept șef un om care este pe cale de a fi dovedit torționar autentic, fiindcă a apărut un alt disident, care poate vorbi și care a povestit cum lua câte zece zile de carceră fiindcă a criticat regimul comunist, domnul Munteanu, acest lucru nu deranjează, a declarat Bogdan Chirieac, prezent prin legătură telefonică, în emisiunea Violetei Romanescu, de la România TV.
Analistul politic a continuat: Pentru Palatul Cotroceni, fiecare oră în care domnul Lazăr se află în funcție, înseamnă încă o mie de voturi pierdute în lupta pentru prezidențiale. Este mai grav decât a fost în cazul Portocală - Ploiești, pentru că, într-adevăr, Klaus Iohannis atunci a început prăbușirea, prin faptul că a încercat să ignore acele lucruri pe care le vedea toată țara. Acum, la Palatul Cotroceni se întâmplă același lucru. Președintele Klaus Iohannis dă senzația că apără torționarii, apără fața hâdă, înspăimântătoare a sistemului securist în România. Nu numai de acum, pentru că vorba aceea, Florian Coldea are față umană, nu, cel de dinainte de 1989
Vezi și: Bogdan Chirieac: "Îl voi susține, fără remușcări, pe Augustin Lazăr". Scenariu negru pentru România
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu