Catalonia și-a scris declarația de suveranitate înainte de referendum

catalonia
catalonia

Formațiunile politice CiU și ERC au prezentat grupurilor parlamentare care susțin

Formațiunile politice Convergență și Uniune (CiU) și Stânga Republicană Catalană (ERC) au trimis grupurilor parlamentare care susțin referendumul propunerea de declarare a suveranității, pe care Parlamentul catalan o va vota în prima sa sesiune, pe 23 ianuarie.

Potrivit textului declarației, Catalonia are, "din motive de legitimitate democratică, caracter de subiect politic și juridic suveran". Declarația are cinci puncte, iar prin aceasta, președintele Generalitat (Guvernul autonom catalan), Artur Mas, şi liderul ERC, Oriol Junqueras, doresc să marcheze începutul oficial și solemn al procesului de dobândire a independenței.

"Parlamentul convine asupra declarării suveranității democratice a poporului Cataloniei ca subiect politic și juridic, inițiind procesul pentru a face efectivă exercitarea dreptului de a decide", proclamă textul. Referitor la consultarea pe tema autodeterminării, declarația subliniază că referendumul "face efectivă voința de a constitui Catalonia într-un nou stat al cadrului european".

Chiar dacă se concentrează pe consultare, declarația evidențiază viitorul separatist pe care-l proiectează CiU și ERC, viziune care se îndepărtează de consensul cu PSC (Partidul Socialist Catalan) și, într-o măsură mai mică, de formațiunea ICV (Inițiativa pentru Catalonia Verde).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel