Casete cu interogarea unui suspect de terorism, găsite sub un birou al CIA. Ramzi Binalshibh a fost deţinut şi la Bucureşti

inchisoare-cia
inchisoare-cia

Mai multe casete cu înregistrări audio şi video ale interogatoriilor lui Ramzi Binalshibh, unul dintre membrii celulei de la Hamburg, şi care a fost deţinut o perioadă şi la Bucureşti, au fost găsite sub un birou al CIA.

Cele două casete video şi una audio nu par să demonstreze că acesta a fost supus unor tratamente dure, spre deosebire de cele distruse de CIA şi care conţineau interogatoriile altor suspecţi, relatează Associated Press, citată de Mediafax.

Casetele conţin sesiunile de interogatorii ale lui Binalshibh din 2002 la o închisoare marocană a CIA din apropiere de Rabat, au declarat actuali şi foşti oficiali americani pentru Associated Press. Acestea ar putea să ofere dovezi cu privire la starea mentală precară a suspectului în primele luni de la capturarea sa.

Binalshibh făcea parte din celula al-Qaida de la Hamburg şi a împărţit camera cu Mohammed Atta, care a pilotat unul dintre avioanele ce au intrat în World Trade Center. Binalshibh a încercat în mod repetat să obţină o viză pentru SUA, dar nu a reuşit niciodată.

Considerat necooperant de CIA, Binalshibh a fost pus la dietă cu lichide şi interogat. Oficialii CIA au discutat aplicarea simulării înecului în cazul lui, dar au renunţat. Binalshibh a fost mutat la Rabat la 6 iunie 2003, iar în septembroe 2006 a fost transferat la Guantanamo împreună cu alţi trei suspecţi, pentru un posibil proces. Dar aceştia au fost duşi din nou în Maroc în primăvară, înainte de a primi acces la avocaţi prin decizia Curţii Supreme. De aici, a fost dus la Bucureşti, în toamna lui 2004, unde a fost deţinut împreună cu alţi cinci suspecţi, inclusiv Mohammed şi Abu al-Nashiri.

Până acum nu s-a oferit nici o explicaţie cu privire la modul în care a fost posibil ca aceste înregistrări secrete să fie găsite sub un birou CIA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel