Adulţii care iniţiază relații intime cu un minor sub 14 ani merg la PUȘCĂRIE! - proiect de lege

Deputatul independent Oana Bîzgan a iniţiat un proiect de lege referitor la înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor, ea subliniind că actul normativ prevede că adulţii care iniţiază sau efectuează actul sexual cu un minor sub 14 ani vor intra la închisoare şi nu vor mai putea fi condamnaţi cu suspendare. 

'Toată situaţia a scăpat sub control şi o ţară care nu-şi protejează copiii nu are cum să avanseze, din punctul meu de vedere, pe niciun fel de plan. În momentul de faţă avem peste 10.000 de cazuri înregistrate în 9 ani. Şi în 2017 şi 2018, din totalitatea celor care au primit o sentinţă definitivă, mai mult de jumătate dintre ei au primit pedepse cu suspendare. Este inacceptabil, din punctul meu de vedere, pentru că mesajul pe care îl dăm unor astfel de prădători este că actul sexual cu un copil este în regulă, faci cu suspendare. Ceea ce înseamnă că nu facem altceva decât să închidem ochii la nişte lucruri deosebit de grave care au un impact în societate, nu doar în viaţa acelui copil, ca să nu mai zicem de trauma totală şi permanentă a acelui copil', a afirmat Bîzgan pentru Agerpres.

Motivarea proiectului de lege

Ea a motivat că au fost cazuri în care procurori şi judecători au schimbat fapta de viol în cazul unor fete de 9 - 10 ani în cea de act sexual cu un minor pentru a aplica o pedeapsă cu suspendare. 'Mai mult decât atât, ce este şi mai grav este că am avut cazuri de copile de 9 - 10 ani care au fost abuzate sexuale, deci violate, iar unii procurori şi judecători au schimbat fapta de la viol la act sexual cu un minor tocmai pentru a aplica o pedeapsă cu suspendare, pentru că, citez, 'copila nu avea vânătăi pe corp, că nu s-a zbătut sau prin comportamentul său a iniţiat actul sexual'. Am văzut foarte multe cazuri de genul acesta, iar peste 88% dintre violatorii şi abuzatorii sexuali de minori au primit pedepse sub 5 ani', a spus Oana Bîzgan.

Mărirea pedepsei minime la 5 ani

Deputatul a precizat că propune, în iniţiativa legislativă, mărirea pedepsei minime la 5 ani pentru a nu putea fi dată cu suspendare. 'Prin această modificare legislativă am vrut să mă asigur, deşi mai sunt mulţi paşi de făcut, că acei adulţi care iniţiază sau efectuează actul sexual cu un minor sub 14 ani să ştie foarte clar că merg la puşcărie. Am iniţiat mărirea pedepsei minime pentru a exclude, a scoate din mâna judecătorilor, procurorilor posibilitatea de a acorda o pedeapsă fără executare. Vreau să transmit mesajul foarte clar: dacă te atingi sexual de un copil, indiferent cum se întâmplă acel lucru, care are mai puţin de 14 ani, mergi în închisoare. În momentul de faţă sunt pedepse de 1, 2 sau 3 ani, ceea ce înseamnă că pedepsele pot fi date cu suspendare, dar la 5 ani nu. Fiind încadrată la astfel de caz şi pedeapsa minimă crescând, atunci mesajul meu pentru aceşti prădători sexuali este: nu ai nicio scuză, ai avut sex sau ai violat un copil sub 14 ani, mergi la închisoare, fără să mai trebuiască să continuăm acest abuz asupra victimelor, după ce au fost victimele unui abuz sexual, să le găsim vinovate tot pe victime că nu s-au zbătut sau nu au spus părinţilor direct acasă', a explicat Bîzgan.

Raport pozitiv cu unanimitate de voturi de la Comisia juridică a Senatului

Iniţiativa legislativă care prevede înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor, depusă în Parlament de către deputatul independent Oana Bîzgan, a primit raport pozitiv cu unanimitate de voturi de la Comisia juridică a Senatului şi va fi supusă votului final al senatorilor. Propunerea prevede o serie de modificări prin care persoanele care săvârşesc abuzuri sexuale împotriva minorilor să primească pedepse mai dure pentru care nu mai poate fi impusă suspendarea ori amânarea executării. În urma dezbaterilor care au avut loc în cadrul comisiei, senatorii au votat în unanimitate pentru creşterea pedepsei minime pentru infracţiunea de act sexual cu minor până la 5 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel