Presa chineză vorbește despre o ruptură între Beijing şi Phenian

Presa oficială chineză evocă  pentru prima dată o posibilă "ruptură" în relaţiile dintre Beijing şi Phenian, prezentată sub forma unui ultim avertisment înaintea unui test nuclear considerat iminent.

Beijingul şi Phenianul "ar trebui să împărtăşească aceleaşi preocupări cu privire la o posibilă ruptură a relaţiilor, de pe urma căreia Phenianul nu va obţine niciun avantaj", se arată într-un editorial publicat în Global Times, un ziar din cadrul grupului Cotidianul Poporului, organul de presă al Partidului Comunist Chinez.

 "În cazul în care Coreea de Nord nu se va abţine să efectueze un al treilea test nuclear, în pofida unor eforturilor de a o descuraja, ea va trebui să plătească un preţ ridicat. Ajutorul pe care îl primeşte de la China va trebui să fie redus", subliniază cotidianul, ale cărui editoriale reflectă viziunea unei părţi sau întregii conduceri chineze. Este pentru prima dată când presa oficială utilizează termenul "ruptură" a relaţiilor între cei doi aliaţi, după un prim editorial publicat în acelaşi ziar, la 25 ianuarie, care ameninţa cu o reducere a ajutorului chinez acordat aliatului său imprevizibil. În privat, acest editorial a fost catalagot ca "istoric" de către diplomaţi americani implicaţi în dosarul nord-coreean. "Phenianul este important pentru China, dar nu până acolo încât China să îşi abanoneze principiile", continuă ziarul, sub titlul "China nu trebuie să se teamă de disputele cu Coreea de Nord". Beijingul doreşte "menţinerea prieteniei chinezo-nord-coreene, dar Phenianul trebuie să facă la fel", scrie ziarul, care avertizează că "Phenianul nu trebuie să amăgească în privinţa Chinei", care "nu va pune relaţiile cu Phenianul deasupra intereselor sale strategice".  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel