26 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl

cernobil
cernobil

Astăzi se împlinesc 26 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernibîl. La data de 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la 01:23 noaptea.

Oraşului Slavutych, situat la 50 de kilometri de Cernobîl, adăposteşte oameni care au fost evacuaţi din casele lor după explozia nucleară şi nu s-au mai putut întoarce. Ei au marcat evenimentul cu flori, lumânări şi rugăciuni. Mai mulţi preoţi au oficiat o slujbă religioasă în memoria victimelor.

Autorităţile din Kiev au pregătit şi ele ceremonii, pentru a marca 26 de ani de la catastrofă. Numeroase slujbe religioase vor fi oficiate în toată lumea, în memoria celor dispăruţi.

Pe 26 aprilie 1986, un reactor al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat în timpul unui test de rutină. 30 de oameni au murit pe loc, din cauza deflagraţiei sau a radiaţiilor. Tragedia avea să se contureze însă după explozie.

Mii de persoane şi-au pierdut viaţa ori s-au îmbolnăvit ulterior, în urma contaminării aerului. Peste 200.000 de localnici au fost evacuaţi din apropierea centralei şi nu au mai putut reveni niciodată la casele lor. Din aceste motive, explozia de la Cernobîl e considerată una dintre cele mai grave catastrofe nucleare din istorie.

Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitațiile radioactive cad în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel