Zeci de mii de focşăneni plătesc şi pentru cei fără contracte pentru gunoiul menajer,afirmă primarul municipiului

Aproximativ 51.000 de persoane, abonate ale serviciului de salubritate din Focşani, plătesc costurile şi pentru alţi 24.000 de locuitori ai oraşului care nu au încheiat contracte, dar care produc gunoi menajer în oraş, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul Cristi Valentin Misăilă.

Tariful pentru colectarea gunoiului menajer practicat de către CUP Salubritate, unicul operator autorizat de Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Publice pe raza municipiului Focşani să realizeze această activitate, este de 10,5 lei pe lună pentru fiecare cetăţean care are contract încheiat cu compania.

"Avem un număr de 51.000 de persoane abonate, care plătesc în prezent un tarif de 10,5 lei pe persoană. Conform unei verificări a Curţii de Conturi şi a deciziei stabilite de aceasta, în 2018, CUP Salubritatea avea abonaţi 49.450 de utilizatori individuali, raportat la un număr înscris în evidenţa populaţiei din municipiul Focşani de 93.140 de locuitori, care ar fi putut plăti 5,749 lei de persoană, aproximativ jumătate din costul actual. Acceptăm faptul că din cei 93.140 de persoane o parte nu mai locuiesc în Focşani decât temporar, pentru că sunt plecaţi la muncă în străinătate sau în diverse alte activităţi şi estimăm undeva la 75.000 de persoane care locuiesc în oraş. Dacă CUP Salubritate ar fi avut 75.000 de persoane abonate, s-ar fi putut aplica un tarif de 7,14 lei lună/persoană. Asta înseamnă că, în acest moment, cei 51.000 de abonaţi plătesc costurile şi pentru ceilalţi până la 75.000, aproximativ 24.000 de persoane, care produc gunoi în municipiul Focşani şi îl aruncă în pubelele blocurilor sau în alte zone ale oraşului şi pe care CUP Salubritate îl ridică cu nişte costuri", a declarat Cristi Valentin Misăilă.

Potrivit primarului, pentru a remedia această situaţie s-au luat diverse măsuri, printre care şi aceea de a emite către contribuabili înştiinţări privind taxa de salubritate, laolaltă cu alte obligaţii ale acestora.

"În anul 2019 s-au comunicat către contribuabili un număr de 21.885 de plicuri ce conţineau decizia de impunere anuală, înştiinţare privind taxa anuală de salubritate şi titlu executoriu pentru persoanele cu obligaţii restante la bugetul local. Dintre cele 21.885 plicuri, un număr de 7.236 au fost confirmate cu semnătură de primire de către contribuabili. Diferenţa de 14.649 plicuri nu au fost confirmate, urmând a fi comunicate prin afişare pe site-ul Primăriei Municipiului Focşani, conform prevederilor legale", a spus Misăilă.

Acesta a precizat că toţi cetăţenii care nu au încheiat un contract pentru ridicarea gunoiului vor plăti 14,71 lei lună de persoană, un tarif penalizator prin care se doreşte stimularea acestora pentru a încheia contracte cu operatorul de salubritate, urmând ca, după ce vor confirma semnarea contractului, să revină la tariful normal de 10,5 lei de persoană pe lună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel