Wikileaks: Lukașenko protejează operațiuni de spălare de bani

Alexandr Lukasenșo
Alexandr Lukasenșo

Mai mulţi apropiaţi ai preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, cărora "practic le este garantată protecţia", sunt implicaţi în operaţiuni de spălare de bani prin Polonia, potrivit unei note diplomatice publicate de WikiLeaks.

Telegrama "confidenţială" trimisă de la ambasada SUA din Minsk reia acuzaţiile cotidianului Belaruskii Partizan, potrivit cărora Iuri Sivakov, fost ministru de Interne belarus, şi Dmitri Pavlicenko, care conduce garda de corp a lui Lukaşenko, au fost implicaţi într-o operaţiune de spălare de bani, vizând "transferul a aproximativ 1,5 milioane de dolari zilnic către instituţii financiare din Polonia, apoi Rusia şi acumulându-se în final în Statele Unite".

"Potrivit Belaruskii Partizan, (anchetatorii belaruşi) au urmărit fondurile printr-o serie de conturi bancare totalizând 500 de milioane de dolari", potrivit notei. "Contacte de încredere din cadrul ambasadei afirmă că acuzaţiile sunt adevărate şi au furnizat mai multe detalii privind afacerile de corupţie ale acestor personaje notorii", se arată în document.

Pavlicenko, care, conform notei, ar opera un adevărat "escadron al morţii", sub comanda lui Lukaşenko, a arestat, alături de unitatea pe care o conduce, liderul unei bande mafiote concurente. Acesta din urmă a fost dus într-un loc de detenţie secret din Minsk, unde se află şi în prezent, nu înainte de a i se confisca 66.000 de dolari. Toate faptele au avut loc într-un adevărat stil "Goodfellas", potrivit notei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel