Fermierii care produc tencha, baza matcha-ului, se confruntă cu o cerere globală foarte ridicată.
Temperaturile record și cererea globală în creștere au pus la grea încercare aprovizionarea cu matcha din Japonia anul acesta, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a prețurilor, transmite The Independent.
Fermierii și oficialii din industrie au tras un semnal de alarmă, întrucât se străduiesc să facă față cererii tot mai mari pentru această băutură pe bază de ceai verde din Japonia, care a atins apogeul popularității în acest an.
Popularitatea matcha a crescut în ultimii ani, vânzările crescând cu 202% doar în Marea Britanie în 2023, potrivit Orion Market Research. Această băutură bogată în antioxidanți a ajuns în centrul atenției, impulsionată de rețelele sociale și de revenirea turismului în Japonia după pandemie.
Regiunea Kyoto, care asigură un sfert din producția Japoniei de tencha, frunzele cu codiță uscate și măcinate care devin matcha, a fost afectată de valuri de căldură severă vara trecută, în cel mai cald an înregistrat în Japonia, ceea ce a dus la recolte slabe în sezonul aprilie-mai.
Importatoarea de ceai din SUA Lauren Purvis a declarat pentru BBC faptul că clienții ei consumă acum într-o singură zi ceea ce înainte dura o lună: „Unele cafenele cer chiar și un kilogram pe zi. Sunt disperați să țină pasul”, a spus fondatoarea Mizuba Tea Co.
Un cultivator cu tradiție în familie de șase generații a reușit să aibă o recoltă de doar 1,5 tone de tencha anul acesta, cu un sfert mai puțin decât recolta sa obișnuită de două tone.
„Vara trecută a fost atât de fierbinte încât a deteriorat tufele de ceai, așa că nu am putut culege la fel de multe frunze”, a spus fermierul pentru Reuters.
În mod tradițional, frunzele de tencha sunt crescute la umbră timp de câteva săptămâni pentru a dezvolta gustul bogat, numit „umami”. Ulterior, frunzele sunt recoltate, uscate și măcinate în pulbere cu ajutorul morilor de piatră.
Fondatorul Tealife, Yuki Ishii, a declarat că a văzut o creștere de zece ori a cererii de matcha din partea clienților, în ciuda scăderii cantității disponibile din Japonia.
„Practic, sunt mereu fără stoc”, a spus el.
Japonia a produs 5.336 de tone de tencha în 2024, de aproape trei ori mai mult decât în urmă cu un deceniu, pe măsură ce tot mai mulți fermieri trec la această cultură, potrivit Asociației Producătorilor de Ceai din Japonia. Cu toate acestea, asociația se așteaptă la o scădere a producției de matcha în acest an.
Pe lângă cererea în creștere și recoltele mai slabe, tarifele impuse de SUA produselor din Japonia au dus la scumpirea matcha.
Marți, Washington și Tokyo au anunțat un acord comercial care prevede o taxă de import de 15% pentru produsele japoneze exportate în SUA.
Această măsură i-a determinat pe distribuitorii de matcha să se pregătească pentru impact, iar importatoarea Purvis a declarat că numărul comenzilor a crescut cu peste 70% la începutul lunii iulie, înainte de termenul-limită pentru încheierea acordului comercial dintre cele două țări.
„Deoarece ceaiul japonez nu este cultivat în SUA, nu există o industrie americană care să fie amenințată și care să necesite protecție prin tarife”, a spus ea pentru BBC. „Sperăm ca specialiștii să înțeleagă că ceaiurile de specialitate ar trebui să fie exceptate”.
Citește și: Matcha: Secretul verde al sănătății! Descoperă beneficiile incredibile ale acestei băuturi celebre
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News