Trei noi candidați de rang înalt la postul de premier al Marii Britanii. Cine sunt cei care vor locul lui Boris Johnson

Trei noi candidați de rang înalt la postul de premier al Marii Britanii. Cine sunt cei care vor locul lui Boris Johnson / Foto: Facebook Boris Johnson
Trei noi candidați de rang înalt la postul de premier al Marii Britanii. Cine sunt cei care vor locul lui Boris Johnson / Foto: Facebook Boris Johnson

Trei noi candidați de rang înalt au intrat în cursa pentru postul de premier al Marii Britanii.

Trei noi candidați de rang înalt au intrat în cursă sâmbătă seara pentru a-i succede lui Boris Johnson în postul de prim-ministrul al Marii Britanii, informează AFP. Unul dintre aceștia este fostul ministru al sănătăţii Savid Javid, ceea ce face ca numărul total al candidaţilor să crească la opt, relatează Agerpres.

În afară de Savid Javid, şi-au mai anunţat candidatura noul ministru de finanţe Nadhim Zahawi şi fostul ministru de externe şi al sănătăţii Jeremy Hunt, care s-a confruntat cu Boris Johnson în 2019 în competiţia pentru conducerea Partidului Conservator.

Boris Johnson a anunţat joi că demisionează din funcţia de prim-ministru, cedând în faţa apelurilor din partea miniştrilor şi parlamentarilor din partid. Cu o poziţie slăbită considerabil după o serie de scandaluri, între care cel legat de petrecerile desfăşurate în Downing Street în timpul restricţiilor din pandemie, alegeri parţiale încheiate cu înfrângeri usturătoare pentru conservatori şi demisii în lanţ din cabinet, Boris Johnson a fost constrâns să-şi dea demisia, dar a spus că doreşte să rămână la conducerea guvernului până la numirea viitorului premier. 

VEZI ȘI: Încă un candidat pentru locul lăsat liber de Boris Johnson: ministrul Transporturilor din Marea Britanie 

Partidului Conservator va încerca să restrângă lista candidaţilor la două nume

Comitetul din cadrul Partidului Conservator care supervizează cursa pentru alegerea înlocuitorului premierului britanic Boris Johnson va încerca să restrângă lista candidaţilor la două nume până pe 20 iulie, a declarat sâmbătă unul dintre membrii săi, relatează Agerpres, citând Reuters.

Aşa-numitul Comitet 1922 va stabili regulile exacte şi calendarul cursei electorale săptămâna viitoare, după ce Johnson a fost forţat de propriul partid să demisioneze. Mulţi parlamentari fac presiuni ca procesul să fie accelerat.

Patru parlamentari şi-au anunţat oficial dorinţa de a deveni lider al partidului, dar o duzină de alţi candidaţi sunt de asemenea aşteptaţi să intre în cursă.

Cine sunt cei care ar putea fi eliminați din cursă



Parlamentarii conservatori vor organiza o serie de voturi pentru a reduce lista la doi candidaţi finali, care apoi vor fi departajaţi printr-un vot prin corespondenţă de toţi membrii Partidului Conservator.

"În mod clar ceea ce dorim să facem este să-i eliminăm pe unii dintre aceia care în mod clar nu vor primi suficient sprijin să ajungă între ultimii doi într-un stadiu relativ timpuriu", a declarat trezorierul Comitetului 1922, Geoffrey Clifton-Brown, pentru Times Radio.

Clifton-Brown spune că acest lucru poate fi făcut prin creşterea numărului de semnături de la parlamentarii conservatori necesare pentru nominalizare şi prin creşterea pragului de voturi pe care trebuie să le primească candidaţii pentru a ajunge în runda următoare.

"Cred că vom putea să dezvoltăm un proces prin care să venim cu două nume până la momentul în care parlamentul intră în vacanţă, pe 20 iulie. Ar trebui să avem un răspuns până la conferinţa partidului din octombrie şi poate chiar înainte de asta", a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel