Încă un candidat pentru locul lăsat liber de Boris Johnson: ministrul Transporturilor din Marea Britanie 

Laburiştii britanici ameninţă conservatorii cu alegeri anticipate, dacă nu instalează un alt interimar în locul lui Boris Johnson care se agață de putere / Foto Agerpres
Laburiştii britanici ameninţă conservatorii cu alegeri anticipate, dacă nu instalează un alt interimar în locul lui Boris Johnson care se agață de putere / Foto Agerpres

Ministrul britanic al transporturilor, Grant Shapps, a declarat sâmbătă pentru publicaţia Sunday Times că se va înscrie în cursa pentru a-i succeda premierului Boris Johnson la şefia Partidului Conservator, potrivit Reuters.

Shapps a exclus organizarea de alegeri naţionale în cazul unei victorii, angajându-se să pregătească un buget de urgenţă în primele 100 de zile ale eventualului său guvern pentru a reduce taxele achitate de persoanele cele mai vulnerabile şi pentru a acorda sprijin de stat firmelor cu un consum ridicat de energie, relatează ziarul într-un articol publicat online pe internet sâmbătă.

"Am avut doi ani şi jumătate de guvernare tactică de către un centru adeseori distras. Acest lucru trebuie să înceteze. Trebuie să fim un guvern strategic, sobru în analiza sa şi nu unul care caută publicitate", a spus Shapps.

Ce promite Shapps



Potrivit Sunday Times, obiectivul lui Shapps este de a face faţă crizei legate de costul vieţii şi de a reconstrui economia britanică astfel încât aceasta să devină cea mai importantă în Europa până în 2050.

Anterior, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, unul dintre candidaţii favoriţi pentru a-i succeda premierului Boris Johnson, a anunţat sâmbătă că a luat decizia de a nu se prezenta în competiţia pentru şefia partidului şi a guvernului.

Boris Johnson a anunţat joi că demisionează din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, cedând în faţa apelurilor din partea miniştrilor şi parlamentarilor Partidului Conservator, potrivit Reuters.

Cu o poziţie slăbită considerabil după o serie de scandaluri, între care cel legat de petrecerile desfăşurate la Downing Street în timpul restricţiilor din pandemie, alegeri parţiale încheiate cu înfrângeri usturătoare pentru conservatori şi demisii în lanţ din cabinet, Johnson a fost constrâns să-şi dea demisia, dar a spus că doreşte să rămână la conducerea guvernului până la numirea viitorului premier.

Partidu Conservator vrea un lider cât mai repede cu putință

Comitetul din cadrul Partidului Conservator care supervizează cursa pentru alegerea înlocuitorului premierului britanic Boris Johnson va încerca să restrângă lista candidaţilor la două nume până pe 20 iulie, a declarat sâmbătă unul dintre membrii săi, relatează Reuters.

Aşa-numitul Comitet 1922 va stabili regulile exacte şi calendarul cursei electorale săptămâna viitoare, după ce Johnson a fost forţat de propriul partid să demisioneze. Mulţi parlamentari fac presiuni ca procesul să fie accelerat.

Patru parlamentari şi-au anunţat oficial dorinţa de a deveni lider al partidului, dar o duzină de alţi candidaţi sunt de asemenea aşteptaţi să intre în cursă.

Vor fi doar doi candidați în finală



Parlamentarii conservatori vor organiza o serie de voturi pentru a reduce lista la doi candidaţi finali, care apoi vor fi departajaţi printr-un vot prin corespondenţă de toţi membrii Partidului Conservator.

"În mod clar ceea ce dorim să facem este să-i eliminăm pe unii dintre aceia care în mod clar nu vor primi suficient sprijin să ajungă între ultimii doi într-un stadiu relativ timpuriu", a declarat trezorierul Comitetului 1922, Geoffrey Clifton-Brown, pentru Times Radio.

Clifton-Brown spune că acest lucru poate fi făcut prin creşterea numărului de semnături de la parlamentarii conservatori necesare pentru nominalizare şi prin creşterea pragului de voturi pe care trebuie să le primească candidaţii pentru a ajunge în runda următoare.

"Cred că vom putea să dezvoltăm un proces prin care să venim cu două nume până la momentul în care parlamentul intră în vacanţă, pe 20 iulie. Ar trebui să avem un răspuns până la conferinţa partidului din octombrie şi poate chiar înainte de asta", a mai spus el, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel