Summit Trump - Kim Jong-Un. Președintele SUA, decizie privind sancțiunile

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi, după summitul cu Kim Jong Un de la Hanoi încheiat brusc, că liderul nord-coreean a fost dispus să renunţe la unele dintre centrele nucleare ale ţării sale, "dar nu la cele pe care le-am dorit noi", relatează DPA şi AFP.

"Din acest motiv, nu am putut renunţa la toate sancţiunile", a spus Trump, după summitul de două zile cu Kim care s-a încheiat fără semnarea unui acord privind denuclearizarea Coreii de Nord.

"Am simţit amândoi că nu era un lucru bun să semnăm ceva", a mai declarat preşedintele american într-o conferinţă de presă.

"Uneori trebuie să vorbeşti, iar acesta a fost un astfel de moment", a adăugat el.

Trump a mai precizat că sfârşitul summitului cu Kim a fost "extrem de amical". "Ne înţelegem bine. Există o căldură între noi şi sper că aceasta va rămâne. Cred că lucrurile vor merge", a spus el.

Trump a subliniat de asemenea că nu este necesar să se adopte sancţiuni suplimentare împotriva Coreii de Nord.

"Nu trebuie să vorbim de extinderea sancţiunilor (...) Există mulţi oameni formidabili în Coreea de Nord care trebuie la rândul lor să trăiască", a adăugat liderul de la Casa Albă.

De ce s-au blocat discuțiile

Trump a explicat că discuţiile s-au blocat în privinţa chestiunii sancţiunilor economice impuse Coreii de Nord din cauza programelor nuclear şi de rachete balistice ale acesteia.

"Mi-ar fi plăcut să mergem mai departe", a spus el, dând totuşi asigurări că Phenianul nu îşi va relua testele nucleare. Liderul nord-coreean "a declarat că nu va mai testa rachete balistice sau orice ar avea o legătură cu chestiunea nucleară", a dat asigurări Trump.

El a mai indicat că nu s-a angajat la o nouă întâlnire cu Kim. Întrebat despre o eventuală a treia reuniune cu liderul nord-coreean după cele de la Singapore şi Hanoi, Trump a dat un răspuns evaziv: "Vom vedea dacă se va întâmpla asta".

Cel de-al doilea summit dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a încheiat brusc joi, la Hanoi, fără un acord privind denuclearizarea Coreei de Nord.

"Cei doi lideri au discutat diverse mijloace de a avansa în privinţa denuclearizării şi conceptelor de resort economic", a precizat iniţial, într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

"Nu s-a ajuns la niciun acord de această dată, dar echipele lor sunt nerăbdătoare să se întâlnească în viitor", a adăugat ea, precizând de asemenea că cei doi lideri au avut "întâlniri foarte bune şi constructive".

Acest al doilea summit trebuia să continue angajamentele asumate la reuniunea dintre Trump şi Kim de la Singapore din iunie anul trecut. Cei doi lideri au scris atunci o pagină de istorie prin întâlnirea lor, dar nu au făcut decât să semneze o declaraţie comună "privind denuclearizarea peninsulei", de atunci cele două părţi având poziţii divergente asupra sensului acestei formule.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel