SUA sunt favorabile propunerii Beijingului de a găzdui o rundă de discuţii interafgane

SUA s-au declarat luni favorabile unei propuneri a Chinei de a găzdui o nouă rundă de discuţii între oficialităţi afgane şi reprezentanţi ai talibanilor, relatează AFP.

Emisarul special american pentru pace în Afganistan, Zalmay Khalilzad, a purtat timp de un an negocieri cu talibanii şi era aşteptat un acord în baza căruia SUA urmau să-şi retragă trupele din Afganistan şi să pună capăt celui mai îndelungat conflict militar din istoria lor, scrie Agerpres.

Însă în luna septembrie, preşedintele american Donald Trump a oprit aceste discuţii, după un atentat revendicat de talibani în care a fost ucis un soldat american.

Săptămâna trecută, Khalilzad s-a întâlnit la Moscova cu omologii săi din Rusia, China şi Pakistan, cei patru reiterând sprijinul ţărilor lor pentru un acord de pace global şi durabil în Afganistan.

Un comunicat comun dat publicităţii luni la Washington arăta că SUA, Rusia, China şi Pakistan au primit favorabil propunerea chineză de a găzdui viitoarea întâlnire interafgană la Beijing.

Aceste discuţii ar urma să implice un larg spectru de demnitari politici, printre care reprezentanţi ai guvernului Republicii Islamice Afganistan, ai altor lideri afgani şi ai talibanilor, arată comunicatul citat.

Talibanii au anunţat săptămâna trecută că partea chineză a invitat deja o delegaţie a lor la Beijing pentru discuţii, o întâlnire care ar fi urmat unei serii de convorbiri co-organizate de Germania în luna iulie, la Doha.

Totuşi, data la care discuţiile de la Beijing ar putea începe nu a fost precizată clar.

Până în prezent talibanii au refuzat să negocieze oficial cu guvernul de la Kabul. Totuşi, discuţiile de la Doha şi preconizata întâlnire de la Beijing sunt menite să întreţină dialogul şi să pregătească o eventuală soluţie negociată a conflictului din Afganistan, adaugă AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel