EXCLUSIV  Praful de pe maşini, semn că urmează vreme caldă, remarcat de Val Vâlcu. Gabriela Băncilă (ANM): Este cât se poate de corect

Foto: diego janower - Pixabay
Foto: diego janower - Pixabay

Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operațională în cadrul ANM, a confirmat că multe dintre observaţiile pe care le fac oamenii şi semnele pe care le descoperă în mediul înconjurător cu privire la modul în care va evolua vremea se confirmă. 

Jurnalistul Val Vâlcu a afirmat, într-un dialog cu meteorologul Gabriela Băncilă, faptul că, uneori se orientează de pe praful depus pe autoturism pentru a afla că urmează zile toride, acest praf fiind cel adus de curenţii de aer cald din Sahara.

„Dacă se aşează praf repede înseamnă că vine aer cald din zona de sud, din Sahara. Am asociat de multe ori încălzirea cu acest praf care, în Bucureşti, se adaugă la cel existent”, a declarat Val Vâlcu.

„De-a lungul timpului, aşa am ajuns la această ştiinţă. Există şi meteorologia populară, iar toate acele semne pe care localnicii diferitelor zone le-au remarcat de-a lungul timpului şi le-au pus în strânsă legătură cu felul în care urmează să se manifeste vremea – tot un fel de prognoză – are o explicaţie fizică, aşa cum sunt toate procesele pe care meteorologia încearcă să le descrie. (...)

Toate aceste semne, estimări despre cum va fi vremea, plecând de la ceea ce remarcăm în jurul nostru sunt evenimente care se datorează unor fenomene fizice. Într-adevăr, masele de aer cald dinspre latitudinile sudice au, în general, în funcţie de configuraţia respectivă, o anumită încărcare cu particule de praf. Pe de altă parte, dacă vremea este stabilă iar mişcările particulelor pe produc de sus în jos, cu atât mai mult este favorizată depunerea acestor particule de praf la nivelul solului, inclusiv pe maşină. Deci această observaţie este una cât se poate de corectă”, a explicat Gabriela Băncilă, într-un interviu acordat DC News.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel