Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, va găzdui, miercuri, de la ora 18,30, în Sala Tronului de la Palatul Regal din Bucureşti, Seara Regală anuală oferită în onoarea Corpului Diplomatic. De la implicarea Regelui în acțiuni de sprijinire a României, acum 20 de ani, și apoi în campania pro-NATO, au fost efectuate 315 vizite regale externe, 10.000 de vizite în comunităţi din România şi Republica Moldova (oraşe, comune, sate) şi 105 întâlniri cu şefi de stat din 55 de ţări.
Custodele Coroanei va adresa un discurs membrilor Corpului Diplomatic, a informat Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regelui Mihai I. Alături de principesa Margareta se vor afla principele Radu, principesa Elena, soţul acesteia, Alexander Phillips Nixon, principesele Sofia şi Maria.
În urmă cu 151 de ani, la sfârşitul primului an de domnie, principele Carol I, domnitorul României, primea în decembrie 1866 primii trimişi diplomatici străini din capitala ţării, denumiţi pe atunci miniştri plenipotenţiari, scrie Agerpres.
Diplomaţia regală a continuat chiar şi în anii exilului, 1948 - 1997, şi în ultimele două decenii, după revenirea în ţară a Familiei Regale, precizează sursa citată. În cea mai mare parte a lor, serile dedicate Corpului Diplomatic au avut loc în Sala Tronului de la Palatul Regal. În anii domniei regilor Ferdinand I, Carol al II-lea şi Mihai I, seara a avut loc la fiecare sfârşit de an, uneori în primele zile ale anului nou, fără întrerupere.
Sute de vizite externe ale familiei regale
Regele Mihai a reluat, în anul 1997, tradiţia serilor date de Familia Regală în onoarea diplomaţilor străini acreditaţi la Bucureşti. Primul eveniment a avut loc în decembrie 1997, într-o reşedinţă din Bucureşti oferită de Guvernul român regelui şi familiei regale, în preajma Crăciunului şi a Anului Nou. Ultima seară oferită de regele Mihai la Bucureşti avusese loc la Palatul Regal cu o jumătate de secol înainte. De atunci încoace, Seara Regală în onoarea Corpului Diplomatic a avut loc în Sala Regilor de la Palatul Elisabeta, apoi în Holul de Onoare de la Castelul Peleş şi, din anul 2016, în Sala Tronului de la Palatul Regal, locul tradiţional al evenimentului anual.
Conform comunicatului citat, la aniversarea, în martie 2017, a douăzeci de ani de la prima vizită NATO a regelui Mihai şi a reginei Ana, a fost făcut public palmaresul celor 20 de ani de acţiune publică regală în serviciul ţării şi al naţiunii: 315 vizite regale externe, 10.000 de vizite în comunităţi din România şi Republica Moldova (oraşe, comune, sate) şi 105 întâlniri cu şefi de stat din 55 de ţări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu