Rusia a emis mandat de arestare pentru un senator american

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Rusia a emis un mandat de arestare pentru senatorul american Lindsey Graham, după ce a apărut un videoclip editat în cadrul căruia este învinuit că sărbătorește moartea trupelor ruse.

 

Filmarea, care a îmbinat două momente separate, a fost postată de biroul președintelui Volodimir Zelenski, după ce cei doi s-au întâlnit vineri la Kiev.

În cadrul clipului, senatorul Graham a numit ajutorul pentru Kiev drept „cei mai buni bani pe care i-am cheltuit vreodată”, menționând că trupele ruse „mureau”, scrie CNN.

Seniorul republican a spus că va purta mandatul ca „Insigna de onoare”.

„Să știu că angajamentul meu față de Ucraina a stârnit furia regimului lui Putin îmi aduce o bucurie imensă”, a scris senatorul Graham într-o postare pe Twitter luni. „Voi continua să militez pentru libertatea Ucrainei până când fiecare soldat rus va fi expulzat de pe teritoriul ucrainean”.

„În sfârșit, iată o ofertă către „prietenii” mei ruși care doresc să mă aresteze și să mă judece: mă voi supune jurisdicției Curții Penale Internaționale dacă o faceți și voi”, a adăugat el.

După ce Moscova a criticat săptămâna trecută comentariile senatorului Graham - purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând reporterilor că „este greu de imaginat o rușine mai mare pentru țară decât a avea astfel de senatori” - Ucraina a încărcat duminică clipul complet, needitat, pe rețelele de socializare.

Filmările au arătat că senatorul Graham a făcut comentariile în timpul a două părți separate ale întâlnirii, editate ulterior de biroul președintelui Zelenski pentru a apărea imediat una după alta.

În primul clip, el a recunoscut succesul ajutorului militar al SUA acordat Ucrainei pentru a ajuta la oprirea avansului Rusiei, salutându-l drept „cei mai buni bani pe care i-am cheltuit vreodată”.

Mai târziu, într-un clip separat, nelegat, el și-a amintit că mulți au crezut inițial că Ucraina va supraviețui la doar trei zile de atacul Moscovei, menționând că, în schimb, „rușii mor”.

Însă Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat Kievul că încearcă să-l protejeze pe senatorul Graham de critici și l-a provocat să declare public dacă cuvintele sale au fost scoase din context.

Ministerul de Interne al Rusiei - care l-a pus pe senatorul Graham pe lista de urmăriți - nu a spus ce crime a comis acesta.

Însă, săptămâna trecută, Comitetul de Investigații de la Moscova - o agenție federală de aplicare a legii echivalentă cu FBI-ul din SUA - a declarat că a inițiat o anchetă cu privire la „retorica senatorului american cu privire la uciderea rușilor”.

Senatorul Graham este considerat unul dintre membrii cei mai agresivi ai Partidului Republican în probleme de politică externă. Parlamentarul din Carolina de Sud a fost un susținător fervent al ajutorului acordat Ucrainei și a acuzat anterior Moscova că a comis „crime împotriva umanității” în timpul conflictului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel