Pui din supermarket. Controale DSVSA și protecția consumatorului. Concluzii

O postare virală pe Facebook prezenta cum arată un pui tocmai cumpărat din supermarket și apoi lăsat în saramură două ore.

Un user de Facebook a postat fotografii cu puiul respectiv, postare prezentată și de DCNews, arătându-și nemulțumirea față de faptul că s-a decolorat.

Două instituții s-au autosesizat în urma materialelor prezentate de diverse publicații online și de televiziuniși ne-au transmis concluziile controalelor și analizelor făcute:

1. Prima instituție este DSVSA Bacău:

 

NOTA DE CONSTATARE NR. 6011/ 25.03.2019

ANSVSA – Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bacau

Control efectuat in unitatea: Abator Prajesti

I Constatari:

„In urma vehicularii in mediul on-line, presa scrisa si televiziune a unor informatii cu privire la culoarea galbena a puiului Fericit, a fost verificata unitatea mai sus mentionata unde au fost constatate urmatoarele:

Puiul «Fericit» si puiul «Fermierului» este puiul de rasa Hubbard care provine din fermele proprii (fermele 3, 11, 12, 20) de La Brad si Ferma SC Avicola Serban SRL.

Puii sunt sacrificati in abatorul apartinand SC Agricola International SA, situatin localitatea Prajesti cu respectarea prevederilor Reg. 853/2004 si Reg. 854/2004 pe linia de abatorizare nefiind applicate tratamente sau actiuni de procesare care sa modifice culoarea si consistenta carnii puilor scrificati in unitate cu exceptia procedeelor de abatorizare, cu respectarea procedurilor de bune practici, de igiena si lucru referitoare la temperature de racier, depozitare, manipulare, transare, ambalare, etichetare, depozitare si livrare.”

 

II. Masuri si recomandari, dupa caz:

“Nu s-au identificat neconformitati cu privire la respectarea prevederilor Reg 853/2004, Reg 854/2004, Reg 2073/2005, Reg 178/2002. Unitatea respecta cerintele prevazute de legislatia specifica, pentru care a fost autorizata sanitar veterinar.”

2. Cealaltă instituție este CJPC Bacău:

 

PROCES VERBAL DE CONSTATARE NR. 75/206 DIN DATA 26.03.2019

ANPC - Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bacau

C. Operatorul economic controlat: Agricola International SA

D. Unitatea (punctul de lucru): Abator Prajesti, comuna Prajesti, jud. Bacau

F. Produsele supuse verificarii:

„In urma aparitiei pe retelele de socializare, dar si in presa a unor informatii referitoare la culoarea galbena a produsului Puiul Fericit, institutia noastra s-a autosesizat si a desfasurat un control la Agricola International SA.”

G. Constatari:

“Marca Puiul Fericit a fost inregistrata la OSIM cu nr. 133756/03.04.2014, iar marca Puiul Fermierului a fost inregistrata la OSIM cu nr. 133757/03.04.2014.

Atat Puiul Fericit cat si Puiul Fermierului este puiul de rasa Hubbard care provine din fermele proprii.

Odata cu institutia noastra s-a desfasurat si un control de catre DSVSA Bacau. In urma efectuarii controlului de catre DSVSA Bacau s-a constatat ca dupa scarificare nu se aplica tratamente sau actiuni de procesare care sa modifice culoarea si consistenta carnii puilor sacrifcati in unitate.”

Culoarea galbena a acestui pui provine atat de la rasa cat si de la hrana.

Puii de rasa Hubbard provin din parinti (gaina si cocos) adusi din Franta, sunt cu crestere lenta si sunt hraniti cu aceleasi ingrediente pe care le folosesc fermierii francezi si cei din celelalte tari europene de peste 50 de ani, ingredient din reteta prezentata (nr.268/25.03.2019). La crestere se aplica ghidul furnizorului de rasa cu asigurarea si respectarea normelor sanitar veterinare si bunastare reglementate la nivel European.

DSVSA Bacau a constatat ca se respecta la abatorizare procedurile de buna practica, de igiena si de lucru referitoare la temperature de racire, depozitare, manipulare, transare, ambalare, etichetare, depozitare si livrare. Nu s-au identificat neconformitati cu privire la respectarea prevederilor Regulamentelor CE 853/2004, 854/2004, 2073/2005, 178/2002.

Stratul superficial de la suprafata tegumentului (epiderma) in contact cu mediu acid, mediu salin sau chiar cu apa peste o anumita temperature (la oparire de exemplu) sufera transformari.

AGRICOLA INTERNATIONAL verifica permanent conform prevederilor legale calitatea produselor – s-au prezentat buletine de analiza.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel