Primăria Craiova a anunțat finalizare lucrărilor de reabilitare a monumentului istoric Fântâna Purcarului

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a anunţat, luni, că au fost finalizate lucrările de reabilitare a monumentului istoric Fântâna Purcarului din Piaţa Veche a oraşului, după mai mulţi ani în care aceasta s-a aflat într-o stare avansată de degradare.

"Fântâna Purcarului se află în Piaţa Veche, în plin centrul oraşului, fiind cunoscută şi ca fântâna din Piaţa Elca sau Piaţa Veche. Aceasta a fost construită în anul 1818, în zona vechiului târg, la poala hanului Hurezi. Inscripţia în chirilică dă numele ctitorilor şi anul construcţiei: '...s-au făcut această fântână cu toată osteneala dumnealui Pavel Teodor, zis Purcarul şi dumnealui Marin Buluchaşa, în anul Domnului 1818...'. Fântâna Purcarului a fost reparată de mai multe ori de-a lungul timpului, renovările făcând ca forma actuală să difere complet de cea iniţială. Deşi în cartea 'Istoria ilustrată a Craiovei' se menţionează două reparaţii, una în 1927 şi una în 1943, un articol de N. Gh. Dinculescu din Arhivele Olteniei din 1928 menţionează că 'în strada Sf. Dumitru din Craiova în apropiere de Piaţa Elca, se găseşte în ruină o cişmea, a cărei fiinţă a trecut de un secol.' Prin lucrările efectuate am încercat să păstrăm aspectul acesteia cât mai apropiat de cel din documentele ce s-au găsit în arhive despre această cişmea", a scris Genoiu pe Facebook.

Fântâna Purcarului se află în imediata apropiere a Hanului Puţureanu, este monument istoric de clasa a II-a şi se afla într-o stare avansată de degradare. Potrivit documentelor istorice, această fântână a fost amenajată în 1818 de către doi negustori de porci, care erau şi prieteni, jupân Pavel Teodor şi Kir Marin Buluchaşa. Fântâna a fost ridicată în zona comercială cu mare vad a Băniei şi era folosită de oamenii care veneau în Piaţa Elca (redenumită ulterior Piaţa Veche), la brutăria lui Ghelase ori la tăbăcăria lui Vasile Tăbăcaru sau, pentru popas peste noapte, la Hanul Puţureanu, dar şi pentru adăpatul animalelor.

Pentru lucrările de reabilitare, municipalitatea a alocate peste 80.000 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel