Plan pe un an al ministrului Sănătății. Centre de excelență pentru cancer

Ministrul Sănătății, Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu, a vorbit, la interviul DCNews de marți, despre sistemul de sănătate românesc și planul pe un an. 

"Situația pe care o știm nu e o noutate, evaluări s-au făcut. Ceea ce punem acum pe masă se referă la o perspectivă scurtă, de un an, dar în acest an ce ne propunem să facem este și o analiză care să respecte metodologia pe care o urmează toate țările când fac acest lucru, indicatori recunoscuți internațional și să lăsăm un plan general a ceea ce ar trebui să însemne acest sistem de sănătate pentru populație", a spus ministrul Sănătății, la DCNews Live. 

Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu a spus că România "stă bine la entuziasm și la toți indicatorii stăm destul de rău". Ministrul a subliniat că "nu o să putem niciodată să spunem de fapt cum stăm atât timp cât nu avem date". Ministrul Achimaș-Cadariu a prezentat, totuși, și o situație bună sau "o rază de speranță", așa cum a numit-o. "Nu ca să laud ce am făcut spun acest lucru, vreau doar să spun că se poate. (...) Pot să vă vorbesc despre ceea ce știu, registrele de cancer. La Cluj, funcționează registrele de cancer nord-vest. Într-un exercițiu internațional, am furnizat datele privitoare la cancer, registrele de cancer sunt diferite de cele de oncologie, cuprinde toți pacienții de cancer, nu numai pe cei care urmează chimioterapie (...). Pentru județul Cluj, avem date foarte bune, atât de bune încât le-am putut furniza în acest exercițiu mondial, unde alți colegi din străinătate au calculat supraviețuirile corespunzătoare datelor pe care le-am furnizat. Studiul se numește Concord 2. La supraviețuiri, la majoritatea localizărilor, suntem în media europeană, cel puțin în județul Cluj". 

Centre de excelență pentru cancer

Despre crearea unor centre de excelență pentru cancer, ministrul a spus că "ele sunt obligatoriu de realizat, dar lucrurile astea trebuie să le privim în cadrul unui plan comprehensiv de control al cancerului. Dacă urmărim fiecare termen face sens și acest plan nu comportă exclusiv partea de sănătătate". Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu a adăugat că "un proiect al acestui plan a fost realizat de comisia de oncologie și mai urmează o etapă până la finalizarea acestui plan. Eu îmi doresc să-l finalizez (n.r. până la încheierea mandatului)". 

De la minutul 09:00: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel