Pesta porcina, focar în Galaţi

Porci
Porci

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Galaţi s-a întrunit joi pentru a aproba planul de măsuri preventive pentru înlăturarea efectelor pestei porcine africane confirmate de laboratorul de specialitate, din Bacău, la gospodăria unui cetăţean situată în extravilanul municipiului Galaţi, în zona Bădălan - Zătun. 

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, Carmen Stroia, gospodăria unde a fost confirmat focarul de pestă porcină africană se află în aceeaşi zonă în care, la începutul lunii, a fost găsit mort un porc mistreţ, bolnav de pestă porcină africană. 

Al 11-lea caz descoperit în judeţ

"Este vorba despre o gospodărie a unui cetăţean (...), gospodărie situată în zona Bădălan - Zătun. Proprietarul a solicitat medicul veterinar acum două zile, s-au prelevat probe şi ele au ieşit pozitive, buletinul de analiză fiind emis de Laboratorul acreditat pentru pestă porcină africană de la Bacău. Ca urmare, ne-am întrunit în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi am aprobat planul de măsuri. Procedăm, astăzi (joi n.r), la uciderea animalelor din specia suină, în gospodărie sunt patru porci adulţi şi 30 de purcei recent fătaţi. Urmează să se realizeze, odată cu această operaţiune de ucidere preventivă, şi evaluarea animalelor pentru despăgubire", a precizat Stoia. 

Este al treisprezecelea caz de pestă porcină africană descoperită pe raza judeţului Galaţi, până acum fiind eutanasiaţi preventiv peste 300 de porci domestici. Potrivit AJVPS Galaţi, la aceştia se adaugă alţi 44 de porci mistreţi, din care unul a fost găsit mort, cu pestă porcină, iar restul au fost vânaţi preventiv. Reprezentanţii AJVPS Galaţi au precizat că niciunul dintre porcii mistreţi vânaţi preventiv nu au fost identificaţi ca purtând virusul pestei porcine africane. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel