EXCLUSIV  O nouă ediție, noi recorduri: peste 3000 de spectatori la gala de deschidere TIFF 2017

Tudor Giurgiu. Foto Vlad Cupşa
Tudor Giurgiu. Foto Vlad Cupşa

Piața Unirii din Cluj-Napoca a fost arhiplină vineri seara, pe 2 iunie, la deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Piața Unirii din Cluj-Napoca a fost arhiplină vineri seara, pe 2 iunie, la deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania. Circa 3200 de oameni au urmărit comedia Regele Belgiei/ King of the Belgians pe cel mai mare ecran din istoria festivalului și unul dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est, de 23 x 14 m.

(w670) Piaţa Uni

Piaţa Unirii. Foto Nicu Cherciu

Numărul record de spectatori a fost anticipat și de vânzările în avans de bilete, duble față de anul trecut.

(w670) Deschidere

Deschiderea TIFF 2017. Foto Marius Mariş

Invitații speciali la seara de gală au pășit pe covorul roșu. Din echipa de producție a filmului Regele Belgiei au venit la eveniment regizoarea americană Jessica Woodworth și actorii Peter Van den Begin și Titus De Voogdt. Invitați pe scenă la sfârșitul proiecției, aceștia s-au declarat îndrăgostiți de Cluj-Napoca.

Președintele festivalului, Tudor Giurgiu, a ținut să mulțumească oficial pentru prezența la eveniment, printre altele, lui Stefan Kitanov, directorul Festivalului Internațional de Film de la Sofia, care l-a încurajat în ideea lui de a organiza un festival de o asemenea amploare în România, cu ani în urmă. Tot din Bulgaria au venit cântărețele din corul „Sirenelor de la Marea Neagră”, formația fictivă din film, care au colorat cu vocile și costumele lor seara de deschidere TIFF. Acestea au adus în concert câteva dintre cele mai bune voci din corurile faimoase ale Bulgariei, alături de Nina Nikolina, vedetă a muzicii populare în țara vecină.

În prezentarea acestei ediții, președintele TIFF a menționat încă un record care va fi atins în 2017: circa 1300 de invitați vor sosi la Cluj în perioada festivalului. Printre aceștia se numără și starul francez Alain Delon, prezent la proiecția filmului Afacerea Pigot (1981), la care s-au vândut deja peste 1700 de bilete. Printre recomandări s-au numărat premiera filmului Povestea iubirii, în prezența regizorului Radu Mihăileanu și a celebrului actor Derek Jacobi și InfiniTIFF, un spațiu în care publicul va putea experimenta, printre altele, filme realizate în realitate virtuală.

(w670) Gala de de

Gala de deschidere, Corul sirenelor. Foto Vlad Cupşa

(w670) Mihai Chir

Mihai Chirilov. Foto Vlad Cupşa

,,La TIFF e loc pentru toată lumea’’, a subliniat directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, într-un discurs despre diversitate. Acesta a enumerat secțiunile noi și evenimentele dedicate copiilor, adulților, vârstinicilor sau nevăzătorilor. Mihai Chirilov a recomandat în mod special proiecția specială California  Dreamin’ (Nesfârșit), la 10 ani după lansarea filmului regizat de regretatul Cristian Nemescu și premiat la Cannes. Actorul american Armand Assante va fi prezent la evenimentul din 7 iunie, ora 21.45, din Piața Unirii.

În următoarele 10 zile, sute de evenimente vor avea loc în Cluj, găzduite în peste 20 de spații. Și anul acesta, în timpul festivalului, pozele urcate pe conturile de Instagram cu hashtag-ul #TIFFMoments vor ajunge pe ecranele interactive instalate în Piața Unirii și alte locații din Cluj. Acestea vor putea fi urmărite live și pe moments.tiff.ro, unde vor putea fi văzute ulterior într-un album virtual cu amintiri de la TIFF 2017. Clujenii și oaspeții festivalului sunt invitați să participe la crearea acestui album, postând imagini din oraș, de la proiecții sau de la evenimentele speciale.

(w670) Public, ga

Public, gală de deschidere TIFF 2017. Foto Nicu Cherciu

Pe 3 iunie, va fi inaugurat noul program al TIFF, dedicat tehnologiei viitorului în cinema: InfiniTIFF, în fosta Casă de Modă din Cluj (George Barițiu, 4-6). Spectatorii vor putea testa echipamente de ultimă oră și urmări cele mai noi filme realizate în Virtual Reality. Totodată, vor fi printre primii care vor trăi experiența Doom Room, o instalație interzisă celor sub 18 ani, adusă în avanpremieră din Danemarca. Șase persoane vor intra simultan în jocul de auto-descoperire propus de instalația care include elemente performative și VR. InfiniTIFF cuprinde și cinema interactiv, workshop-uri, întâlniri cu vloggeri cunoscuți, expoziții, vizionări de scurtmetraje și clipuri Youtube.

Vestea bună pentru bucureșteni este că, pentru prima dată, cele 10 filme prezentate în Piața Unirii vor rula, simultan, în București, la Cinema City din AFI Cotroceni, de la aceeași oră: 21.45.

(w670) Afiş Publ

Afiş Public Service Broadcasting

Tot sâmbătă, britanicii care au umplut săli uriașe din Londra, Public Service Broadcasting, își aduc show-ul muzical și vizual spectaculos la Casa de Cultură a Studenților, de la 19.00.

În week-end, spectatorii TIFF, mari și mici, se pregătesc pentru două zile de jocuri, muzică și filme la Castelul Banffy de la Bonțida. Pe 3 și 4 iunie, între 12:00 și 17:00, copiii vor avea de ales între zeci de ateliere gândite special pentru ei. Vor învăța să cânte la frunză, să pregătească dulceață de căpșuni, să construiască folosind materiale găsite în natură, să picteze pe ceramică sau să acorde primul ajutor.  Seara, de la 21.45, începe distracția pentru cei mari: sâmbătă, vor putea urmări pe ecran mare Roar: Sub asediul fiarelor, considerat „cel mai periculos film făcut vreodată’’, iar duminică, Metropolis, distopia regizorului expresionist Fritz Lang în 1927, va fi acompaniată live de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger. 

Cei mici au deschis seria de proiecții, în prima zi de festival, cu primele filme din EducaTIFF, iar în zilele următoare îi așteaptă ateliere, seminarii de critică de film și alte surprize.

(w670) Weekend la

Weekend la Castel. Foto Chris Nemeş

O proiecția caritabilă va fi dedicată anul acesta campaniei Enough is Enough, inițiată de Beard Brothers. Luni, pe 5 iunie, de la ora 21:45, la Casa de Cultură a Studenților va rula Petrecerea/ The Party,  urmând ca fondurile obținute în urma vânzării biletelor să fie investite în utilarea Secției de arși din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Cel mai nou film regizat de Sally Potter este o satiră la adresa elitei metropolitane britanice și a avut premiera în competiție la Berlin.

(w670) Weekend la

Weekend la Castel. Raluca Erdei

Două lozuri (r. Paul Negoescu), va fi proiectat în cadrul unui eveniment dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere miercuri, pe 7 iunie, de la ora 19:30, la Cinema Mărăști. Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut, la TIFF.

(w670) Deschidere

Deschidere Unirii 02.06.2017. Chris Nemeş

Printre noutățile ediției se numără secțiunea dedicată exclusiv adulților. Carte Blanche Viva Erotica aduce filme ,,fără perdea’’ din programul Viva Erotica Festival din Helsinki. Cinefilii se vor delecta cu copiile pe 35 mm sau 16 mm ale clasicelor Diavolul în doamna Jones/ The Devil in Miss Jones (1973), regizat de Gerard Damiano (Premiul pentru întreaga activitate oferit de Adult Film Association of America în 1989), sau Mano Destra (r. Cleo Übelmann, 1986), un studiu erotic cu două lesbiene. Ajunge la Cluj Sensuela (r. Teuvo Tulio, 1972), considerat „cel mai ciudat film finlandez făcut vreodată”, dar și povestea care a făcut multă vâlvă la momentul lansării - Femeia electrică/ Randy (r. Phillip Schuman, 1970). Wet Dreams (1974) este o compilație de nouă filme despre sex semnate, printre alții, de Max Fischer, Lasse Braun sau Nicholas Ray, iar mixul Candy Store include scurtmetraje din arhiva festivalului finlandez. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel