Legenda seriei BD, una dintre cele mai iubite comedii românești, ar fi trebuit să continue cu încă trei părți, completând un total de șase filme. Ioana Drăgan, fiica celebrului regizor Mircea Drăgan, a dezvăluit motivele pentru care seria s-a oprit, povestind cum percepea tatăl său succesul filmelor și care au fost „lucrurile care au deranjat” în spatele camerelor de filmat.
Doctor în filologie, autoare a unei teze despre romanul popular – premiată pentru debut de Uniunea Scriitorilor – și binecunoscută publicului prin emisiunile culturale realizate la TVR, Ioana Drăgan a fost invitată la podcastul Avangarda. Într-un dialog cu fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, scriitoarea rememorează momente-cheie din traseul său profesional, de la prima povestire publicată până la statutul de membră a Uniunii Scriitorilor, vorbind totodată despre construcția unei cariere literare aflate la intersecția dintre media și diplomația culturală.
Fiică a marelui regizor Mircea Drăgan, autorul legendarei serii Brigada Diverse (BD), Ioana Drăgan, aduce în discuție și latura personală a moștenirii sale culturale. Ea face dezvăluiri despre modul în care replicile din BD s-au viralizat în mediul online, despre cum percepea tatăl său această serie devenită cult și de ce, deși proiectată inițial să cuprindă șase filme, seria s-a oprit după doar trei.
Ionuț Vulpescu: "Tu ai crescut într-o familie cu personalități din lumea filmului."
Ioana Drăgan: "Da."
Ionuț Vulpescu: "Părinții tăi, mama ta, actriță, tatăl tău, Mircea Drăgan, foarte cunoscut regizor și rector al UNATC. Nu ai continuat cariera lor, te-ai dus spre literatură. Cum s-a făcut trecerea asta? A fost o decizie pe care au acceptat-o din prima?"
Ioana Drăgan: "Ah, nu, părinții mei nu și-au dorit deloc să am vreo tangență cu lumea filmului, nici nu am avut vreo dorință."
Ionuț Vulpescu: "Ai mers, ai amintiri de pe platourile de filmare? Ai mers cu el?"
Ioana Drăgan: "Când eram mică, chiar sunt într-unul din filme sora mai mică a lui Aurel Vlaicu, sunt fetița mică pe care Vlaicu o pune pe aparat. Mă uit și nu îmi vine să cred. Nu îmi aduc foarte mult aminte, pentru că eram foarte mică. Dar ce e important e că multe dintre filmele tatălui meu se difuzează și în momentul de față. Deși tatăl meu a considerat BD-urile ca pe niște glume. Era scenarist împreună cu scriitorul Nicolae Țic, ei au făcut acele replici care au intrat în mentalul colectiv național."
Ionuț Vulpescu: "E plin Tik-Tok-ul."
Ioana Drăgan: "Este o surpriză pe la care nu s-ar fi așteptat, însă, da, mă emoționez când mă gândesc..."
Ionuț Vulpescu: "Îți amintești? Avea succesul pe care îl au astăzi aceste filme, care sunt redifuzate pe Cinemaraton și pe alte canale."
Ioana Drăgan: "Câteodată și de 3-4 ori pe zi."
Ionuț Vulpescu: "Ai fost chiar în momentul premierei?"
Ioana Drăgan: "Da. El a fost un regizor de succes, BD-urile au fost extrem de... A fost semnalată de... Adică, la un moment dat, n-a mai convenit succesul acesta și seria care ar fi trebuit să fie, de fapt, cu șase filme s-a oprit în anii respectivi. Tata nu era un om care să povestească foarte mult despre... Eu regret acum că nu am stat mai mult de vorbă cu el despre anii în care a fost prin planul creației cinematografice. Știu multe, dar el a fost un om foarte retras și foarte... Nu-i plăcea să fie în lumina reflectoarelor."
Ionuț Vulpescu: "De ce s-au oprit filmările? De ce n-a existat continuare?"
Ioana Drăgan: "Aveau prea mare succes și nu era bine? Da, au fost niște lucruri care au deranjat..."
Ionuț Vulpescu: "E adevărat, erau și toți marii noștri actori care jucau filmele."
Ioana Drăgan: "Da, au deranjat modul în care era privită, probabil, miliția..."
Ionuț Vulpescu: "Nu era tipul de umor agreat de regim."
Ioana Drăgan: "Nu, nu era tipul de umor agreat de regim. Mă uit acum... Oricum, așa, ca idee generală, mă gândesc că n-ar fi putut tata niciodată să facă un film pe telefon filmat doar cu telefonul, cum sunt unele filme făcute astăzi. Și era îndrăgostit de ecranul mare, ecranul panoramic. De altfel, Neamul Șoimăreștilor, o ecranizare pe care a făcut-o, bineînțeles, după Sadoveanu în anii aceia, chiar de început, în 64 sau 65, este pe ecranul ăla imens, panoramic, care au fost dintre primele filme".
VEZI VIDEO MAI JOS:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News