Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a explicat cum încearcă statul să mai atragă bani la bugetul de stat.
Dan Vîlceanu, ministrul al Finanțelor, susține că statul nu dorește majorarea TVA-ului sau introducerea unor noi taxe, dar consideră că s-ar putea elimina scutirea de la plata impozitului în anumite domenii de activitate precum IT, construcții și cercetare.
Dan Vîlceanu a declarat la Antena 3 că este vorba de ”o chestiune de echitate și corectitudine față de restul categoriilor care fac aceste plăți”.
”Este exclus să creștem TVA. Așa cum spunea și premierul nu ne dorim creșterea de taxe sau introducerea de noi taxe, dar există o discuție legată de excepții la plata impozitului pe salarii sau pe venit și excepții la plata contribuțiilor. (...) Toate excepțiile la momentul de față de la plata impozitului pe salariu, pe venit și excepțiile legate de contribuții, plus excepții legate de impozite și taxe Locale sunt undeva la 3% din PIB. Este o sumă foarte mare. (...) Este o chestiune de echitate de corectitudine pentru că sunt oameni care plătesc contribuții și impozit și alții nu plătesc. Nu suntem adepții unei politici impuse, discutăm cu industria și apoi vedem care va fi varianta. De altfel avem și critici din partea a Comisiei Europene și din partea altor instituții financiare legate de aceste excepții", a declarat Dan Vîlceanu, ministrul de Finanţe.
Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor, a declarat pentru Antena 3 că în prezent nu poate fi majorat punctul de pensie, dar există speranțe pentru 1 ianuarie 2022.
”E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile. Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti. Ne dorim ca acea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere”, a declarat Dan Vîlceanu.
Cu cât ar putea fi majorate pensiile, de la 1 ianuarie 2022?
”Indexarea cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, poate 6-7%, de la 1 ianuarie”, a mai spus Dan Vîlceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu