Norvegia. Vaccinul anti-COVID, prea riscant pentru persoanele în vârstă şi bolnavi

Oficialii norvegieni au transmis vineri că în întreaga ţara 23 de oameni au murit la scurt timp după primirea primei doze de vaccin anti-COVID. Din aceste decese, la 13 cadavre autopsiile au relavat conexiuni între efectele secundare şi cauza morţii, notează bloomberg.com, care citează Agenţia Norvegiană de Medicină, potrivit Antena 3.

Mai exact, efectele secundare au cauzat reacţii severe la pacienţii foarte în vârstă, sau bătrâni cu boli incurabile.

"Pentru cei cu o sănătate fragilă, chiar şi cele mai mici efecte secundare cauzate de vaccin pot avea consecinţe extrem de grave. Pentru cei care au o speranţă de viaţă scurtă, beneficiile vaccinului pot fi minime sau chiar irelevante", au precizat reprezentanţii Institului de Sănătate Publică din Norvegia.

Avertizările nu înseamnă însă că tinerii sau adulţii sănătoşi ar trebui să evite vaccinarea. Dimpotrivă, pentru ei vaccinul s-ar putea dovedi salvator. Totuşi, rezultatele obţinute pe pacienţii foarte bătrâni sunt de urmărit în continuare, pe măsură ce ţările incep monitorizarea pacienţilor vaccinaţi.

Companiile Pfizer şi BioNTech sunt în contact permanent cu autorităţile norvegiene pentru a investiga decesele apărute. Reprezentanţii Pfizer spun că numărul de incidente apărut până acum nu este alarmant, ci în linia aşteptărilor.

Reacţiile alergice nu sunt un lucru comun. În Statele Unite, autorităţile au raportat doar 21 de cazuri cu racţii alergice severe, după administrarea a peste 1,9 milioane de doze de vaccin, în perioada 14-23 decembrie 2020. Asta înseamnă o incidenţă de reacţii de doar 11,1 la milionul de doze vaccinate, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. 

În Norvegia au fost vaccinate cu cel puţin o doză aproximativ 33.000 de persoane, din categoriile de risc ridicate, ca în România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel